Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina dostane na výměnu starých kotlů dalších skoro 250 milionů korun

Vysočina dostane na výměnu starých kotlů na tuhá paliva v domácnostech za nové zdroje dalších 247,7 milionu korun tak, jak požádala. Peníze by měly pomoci s výměnou nejméně 2378 starých kotlů. Rozhodnutí o poskytnutí dotace za podmínek stanovených ministerstvem životního prostředí projednala krajská rada. Další výzvu k předkládání žádostí kraj zřejmě vyhlásí na přelomu září a října, řekl náměstek hejtmana Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu).

„Předpokládáme, že by se mělo dostat na všechny potenciální žadatele,“ uvedl náměstek Pavel Pacal s odkazem na dřívější průzkum v kraji. Z celkové částky, kterou teď kraj dostane z evropského Operačního programu Životní prostředí, jsou čtyři procenta určena na administraci. Stejně jako v minulých kolech budou lidé moci žádosti o podporu předkládat do té doby, než budou peníze rozdělené.

PSALI JSME: Kraj zjišťuje, jestli lidé ještě mají zájem o kotlíkovou dotaci. Plánuje se zásadní změna 

V nové výzvě ale už nebude možné dostat dotaci na kotel na uhlí, a to ani na kombinovaný kotel spalující vedle uhlí biomasu. Dotace je určená na kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Maximální výše podpory se bude pohybovat od 95 tisíc do 120 tisíc korun, podle typu kotle. Další informace jsou na krajském webu.

Od ledna 2016, kdy na Vysočině začalo první kolo dělení dotací na výměnu kotlů v domácnostech, podpořil Kraj Vysočina více než 4700 žadatelů. V součtu už dělil přes 480 milionů korun. Zatímco v prvním kole byly dotace vyčerpané za devět dnů, ve druhé výzvě zahájené v říjnu 2017 se dostalo i na žádosti doručené za deset měsíců. I v tomto kole už byly všechny peníze rozebrány.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotel, dotace, výměna, Kraj Vysočina, peníze, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina dostane na výměnu starých kotlů dalších skoro 250 milionů korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.