Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina rozděluje prvních skoro osm milionů korun do lesů na opatření proti kůrovci

Jen měsíc trvala vysočinskému krajskému úřadu administrace prvních 106 žádostí na opatření v rámci dotačního programu Hospodaření v lesích. Materiál, který musí ještě schválit na svém květnovém jednání krajské zastupitelstvo. Zbylých více než 400 žádostí bude vyřízeno nejpozději do konce června.

Jak bylo avizováno hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem, v rámci tohoto dotačního titulu budou uspokojeni všichni žadatelé, kteří splnili jeho podmínky. Kraj za tímto účelem uvolní z Fondu strategických rezerv dalších 30 milionů korun. „Jde o plnění slibu, který jsme dali majitelům lesů. I Kraj Vysočina cítí potřebu pomoci majitelům a hospodářům v boji s následky kůrovcové kalamity,“ uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

V rámci prvního kola dotačního titulu Hospodaření v lesích 2019 bylo během března zasláno 546 žádostí za více než 30 milionů korun. Vzhledem k zájmu o tyto peníze a s ohledem na charakter prací, které čeká majitele lesů na podzim, je vedení Kraj Vysočina připraveno zopakovat vyhlášení dotačního titulu s obdobnými podmínkami ještě jednou na podzim letošního roku. Opět využije peníze, které „na kůrovce“ vyčlenilo ve Fondu strategických rezerv.

„V roce 2014 bylo v celé České republice nahodile vytěženo 4,5 milionu kubíků dřeva. To samé množství muselo být jen v Kraji Vysočina vytěženo loni. Letos pouze odhadujeme, že se může těžba až zdvojnásobit, v případě ideálního počasí i ztrojnásobit, protože je napadena již polovina Kraje Vysočina,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina pro speciální přílohu Hospodaření populárně, která vychází v rámci dubnového čísla Novin Kraje Vysočina.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky kůrovec, les, strom, podpora, opatření, Kraj Vysočina, dotace, Jiří Běhounek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina rozděluje prvních skoro osm milionů korun do lesů na opatření proti kůrovci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.