Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kůrovcová kalamita na Vysočině: Kraj přidává další miliony na dotace pro vlastníky lesů

Lesní plochy na Vysočině napadené kůrovcem se meziročně zvýšily zhruba pětinásobně. V katastrálních mapách Kraje Vysočina převládá rudá mimořádná kalamitní zóna – tedy území, kterého se nově od 3. dubna 2019 týkají ustanovení veřejné vyhlášky obecné povahy.

„Prakticky to znamená možnost odložit v tomto území těžbu souší už neživých stromů až do konce roku 2022 s tím, že přednostně budou zpracovány aktivní stromy napadené kůrovcem. Vlastníkům se sice uvolní ruce pro dílčí práce v lokalitách, které mají ještě šanci na záchranu nebo z nich může být ještě ekonomický prospěch, ale existuje reálné riziko pádu vyhnilých stromů. A to přesto, že do lesů veřejnost chodí pouze na vlastní nebezpečí,“ upozorňuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Nové podmínky nařízení obecné povahy byly se zástupci vlastníků lesů z Vysočiny konzultovány ještě před svou platností. Ministr zemědělství Miroslav Toman je přijel představit a obhájit přímo na Vysočinu.

Ministr ocenil obrovské nasazení vedení Kraje Vysočina při hledání cest, jak finančně i legislativně vlastníkům lesů pomoci, kvitoval ochotu vedení úřadu posílit řady úředníků, kteří administrují žádosti o státní dotace.  Ministerstvo zemědělství totiž nově nabídlo dotace i na asanaci lesů například odkorněním nebo chemickou cestou.

PSALI JSME: Aplikace hlídá, které stromy napadl kůrovec. Jejími autory jsou odborníci z Vysočiny 

Zatímco v minulých letech o státní dotace na práce v lesích využívaly stovky vlastníků lesů, letos se předpokládá, a vše tomu nasvědčuje, že Kraj Vysočina  zaeviduje tisíce ohlášení, které budou následně podloženy žádostmi včetně potvrzení o skutečně vykonaných zásazích.

O dotace je velký zájem 

Mluvíme o desetimilionových částkách, o které vlastníci lesů prostřednictvím Kraje Vysočina stát žádají. Zájem o ně je desetkrát vyšší než v minulosti,“ říká Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství. Obrovský zájem je i o dotace, které poskytuje z vlastního rozpočtu prostřednictvím Fondu Vysočina zcela nově Kraj Vysočina.

Z titulu Hospodaření v lesích 2019 mohli majitelé lesů nebo jejich nájemci žádat kraj v období od  1.3. do 29.3. 2019 o peníze například na zřizování oplocenek, opakovaný výchovný zásah, umělou obnovu první odrostkem či poloodrostkem. Do konce března bylo do tohoto titulu podáno 546 žádostí s úhrnnou požadovanou výší dotace přesahující 30 milionů korun. Téměř většina žadatelů pravděpodobně splní podmínky vyhlášeného titulu. 

PSALI JSME: Kraj Vysočina přijme čtyři úředníky. Hlavně kvůli kůrovcové kalamitě v lesích 

Rada Kraje Vysočina proto doporučila zastupitelstvu deklarovat, že na řešení kůrovcové kalamity a sucha bude využito až 100 milionů korun z rezervy Fondu Strategických rezerv. S jistotou tedy platí, že původní alokace krajského dotačního titulu Hospodaření v lesích 2019 bude z původních 7,5 milionu korun povýšena na částku pokrývající všechny předložené správně zaslané žádosti.

Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka bude určitě nezbytné vyhlásit druhé kolo tohoto programu se stejným zaměřením, ideálně na podzim letošního roku.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková

Štítky kůrovec, les, kalamita, podpora, dotace, Kraj Vysočina, kůrovci, Jiří Běhounek, Miroslav Toman, Martin Hyský, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovcová kalamita na Vysočině: Kraj přidává další miliony na dotace pro vlastníky lesů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.