Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K zápisům do prvních tříd letos na Vysočině musí takřka pět tisíc dětí

Na Vysočině s asi 509 000 obyvateli by se letos mělo k zápisu do první třídy dostavit s ohledem na datum narození 4836 dětí. Zápisy dětí se musejí konat nejpozději 30. dubna. V jihlavských školách se konají dnes a budou i v sobotu. Podle věku a trvalého bydliště by zápis mělo absolvovat 521 dětí. Dostaví se i 135 dětí, které měly v loňském roce odklad, řekla Hana Ustohalová z jihlavského magistrátu.

Kromě jihlavských je u zápisů obvykle asi 70 dětí z okolních obcí. Jihlava se letos dohodla na vytvoření školského obvodu s obcí Hybrálec. Prozatím měla dohodu jen s obcí Vyskytná. Dětem z obce zajistí přednostní právo na přijetí do konkrétní jihlavské školy.

„V minulosti jsme neměli žádnou spádovost, tak jsem oslovil jihlavský magistrát, aby nás někam zahrnul," řekl starosta Hybrálce Antonín Pokorný. Děti z obce, kde základní ani mateřská škola nejsou podle starosty déle než 20 let, budou po dohodě příslušet pod jihlavskou Základní školu Evžena Rošického a mateřskou školu v Brezinově ulici.

V asi jednapadesátitisícové Jihlavě je 14 základních škol, včetně soukromých a speciální určené pro vzdělávání mentálně postižených nebo dětí s kombinovanými vadami.

5072 prvňáčků v celém kraji 

Do prvních tříd nyní v Jihlavě chodí 615 dětí. V celém kraji je prvňáků 5072. „Žáků základních škol je na Vysočině 44 895, střední školu v denní formě studuje v letošním školním roce 19 684 studentů," řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Stejný termín zápisů jako v Jihlavě mají i školy ve Žďáru nad Sázavou. Očekávají, že se k zápisu dostaví 173 žďárských dětí a několik desítek z okolních obcí. V Pelhřimově, kde se zápis konal před týdnem, přišlo 247 dětí. Do čtyř základní škol ve městě nastoupí 213 dětí, protože 37 jich má odklad nástupu do školy.

V Havlíčkově Brodě přišlo letos k zápisu 230 dětí, z toho 192 místních. „Po vyřízení žádostí o odklad a přijetí dětí s odkladem z loňského roku město předpokládá, že do jeho pěti základních škol nastoupí 233 dětí," uvedla mluvčí radnice v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová.

V devíti třebíčských školách letos zápis absolvovalo 448 dětí. Do první třídy jich v září nastoupí zřejmě 350, uvedla v tiskové zprávě mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky zápis, škola, školství, vzdělání, studium, Kraj Vysočina, základní škola, Jihlava, Hybrálec, Antonín Pokorný, Evžen Rošický, Havlíčkův Brod, Vyskytná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K zápisům do prvních tříd letos na Vysočině musí takřka pět tisíc dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.