Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté na Vysočině si posvítí na chodce. Budou kontrolovat třeba reflexní prvky

Na chodce a cyklisty se zaměří dopravně bezpečnostní akce s názvem „Vidíme se". Její jarní část bude probíhat také na Vysočině od středy 10. do pátku 12. dubna, a to napříč celým krajem. Od začátku letošního roku do konce března totiž policisté na Vysočině řešili celkem třiatřicet dopravních nehod s účastí chodců.

„Při těchto nehodách byla jedna osoba usmrcena, jedna utrpěla těžké zranění a třicet chodců bylo zraněno lehce. V devíti případech pak dopravní nehodu zavinil sám chodec. Za stejné období letošního roku policisté šetřili také sedm dopravních nehod s účastí cyklistů, při kterých všech sedm cyklistů utrpělo zranění. V pěti případech však dopravní nehodu zavinil samotný cyklista,“ shrnul David Linhart, mluvčí policistů.

Již zmíněný projekt „Vidíme se“ je celorepublikový, zapojí se do něj hlavně dopravní policisté. A zaměří se právě na kontrolu a bezpečnost chodců.

S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 230 metrů, takže řidič má možnost na danou situaci adekvátně zareagovat.

Pravidla pohybu chodců v silničním provozu upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Je zapotřebí si uvědomit, že již 20. února 2016 vstoupila v účinnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která přinesla novou povinnost pro chodce. Jde o povinnost použití reflexního prvku při nedostatečné viditelnosti, která výrazně přispívá ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která nejsou dostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník. Použitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se dosáhne významného zviditelnění chodce, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu,“ pokračuje Linhart.

Reflexní prvek umístěný na viditelném místě musí mít každý chodec, který se bude za snížené viditelnosti pohybovat po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení. Novelizované ustanovení zní: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze chodci uložit na místě v příkazním řízení pokutu až do výše 2 tisíce korun.

Foto Dalibor Mašek

Štítky přechod, chodec, projekt, Vidime se, policie, kontrola, Kraj Vysočina, cyklista, dopravní nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na Vysočině si posvítí na chodce. Budou kontrolovat třeba reflexní prvky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.