Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině dávají lidé v zimě bioodpad do nádob i sběrného dvora. Zdražovat by se nemělo

Na Vysočině mohou lidé v zimě dávat bioodpad do kontejnerů i na sběrné dvory, někde zajistily radnice pro domácnosti kompostéry. Možnost třídit celoročně tento odpad už mají obyvatelé ve městech i na vsích. Kvůli nové povinnosti obcí zajistit třídění biologicky rozložitelných odpadů během celého roku se tak podle oslovených starostů náklady těchto sídel na odpadové hospodářství nezvýší.

Podle vyhlášky ministerstva životního prostředí musejí obce od letošního 1. dubna zajistit místa pro třídění odpadu celoročně, nejen jako doposud pouze od dubna do konce října.

V krajské Jihlavě mohou lidé odevzdávat bioodpady ve sběrných dvorech řadu let. Od roku 2016 město tento odpad také celý rok sváží od rodinných domů a z kontejnerů na veřejných prostranstvích, sdělil Jan Machančík z krajského odboru životního prostředí. Od prosince do února se bioodpad sváží méně často, a to jednou za čtyři týdny.

„Vzhledem k současnému nastavení systému není potřeba provádět žádné změny, proto se legislativní úprava nepromítne do nákladů na odpadové hospodářství," uvedl Jan Machančík. Obyvatelé Jihlavy platí ročně poplatek za odpad 680 korun na hlavu, při splnění podmínek programu na podporu třídění dostanou slevu 95 korun.

V Panenské Rozsíčce tisícovka za popelnici 

Ani v Třebíči, druhém největším městě Vysočiny, se sběr bioodpadu nemusí měnit. Kromě možnosti využít některý ze tří sběrných dvorů je po městě 114 hnědých kontejnerů určených hlavně na bioodpad z domácností. „Pátým rokem jsou ponechávány na stanovišti celoročně," řekla mluvčí města Irini Martakidisová. Od jara do podzimu je ve městě navíc 27 velkoobjemových kontejnerů na bioodpad. Třebíčané platí roční poplatek za odpad 648 korun na hlavu.

Červená Řečice s 1000 obyvateli se třídění bioodpadů začala věnovat už před lety. Díky dotacím město koupilo kompostéry, které dává do domácností. „Každý má možnost si u nás kompostér vyzvednout. Pokryli jsme všechnu poptávku a máme ještě v zásobě," řekla starostka Zdeňka Bečková. Město se také připojilo k chystanému projektu firmy SOMPO na zavedení svozu bioodpadu. Roční poplatek za odpad je v Červené Řečici 500 korun na obyvatele.

„Pro nás tohle není problém, to už děláme dvacet let," řekl starosta obce Panenská Rozsíčka na Jihlavsku Bohumil Novák k nové povinnosti. Obec se 160 obyvateli má svou kompostárnu a asi 15 let i kontejnery na bioodpad celoročně rozmístěné po obci. Poplatek tam je stanoven na popelnici, činí 1000 korun na rok.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky odpady, bioodpad, třídění, dvůr, kontejner, biologicky rozložitelný odpad, Kraj Vysočina, sběrný dvůr, odpad, Jihlava, Bohumil Novák, Červená Řečice, Panenská Rozsíčka, SOMPO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dávají lidé v zimě bioodpad do nádob i sběrného dvora. Zdražovat by se nemělo | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.