Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči na Vysočině mají za sebou 141 výjezdů. Střecha se uvolnila i na kostele Matky Boží

Velmi náročné hodiny mají za sebou hasiči na Vysočině. Během včerejšího dne vyjížděli dohromady ke 141 událostem. Dlouhodobý denní průměr počtu událostí se přitom pohybuje okolo 25. Drtivá většina zásahů hasičů souvisela se silným větrem.

V průběhu dne poskytli hasiči 87 technických pomocí. „V převážné většině se jednalo o odstranění stromů a větví, které padly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili hasiči na Žďársku – 31. Popadané stromy komplikovaly provoz také na dálnici D1 a na některých úsecích železnice, například u Hodic na Jihlavsku,“ popsala Petra Musilová, mluvčí hasičů.

Silný vítr také uvolňoval střešní krytiny hned na několika objektech. Zajišťovat větrem utrženou střechu museli například hasiči v Humpolci, v Jitkově na Havlíčkobrodsku nebo na kostele v ulici Matky Boží v Jihlavě.

PSALI JSME: Dálnici blokovaly popadané stromy. Kvůli větru je porouchaná i elektrika, na několika místech hoří 

„Krátce po půl čtvrté odpoledne byli jihlavští profesionální hasiči povoláni k pádu stromu na osobní vůz v ulici Sukova. Událost si vyžádala jedno zranění. K obdobnému případu vyjížděli také profesionální hasiči ze stanice v Náměšti nad Oslavou. Na projíždějící vůz padl na komunikaci u obce Okarec strom. Při nehodě se zranil řidič vozidla,“ pokračuje ve výčtu událostí Musilová.

PSALI JSME: Dálnice D1 na Vysočině byla kvůli spadaným stromům zavřená 14 hodin 

Silný vítr nevyvracel a nelámal jenom stromy, ale také vydatně  přispěl ke včerejšímu extrémnímu nárůstu požárů v přírodním prostředí.  Hasiči včera likvidovali 49 požárů. „Opět jich bylo nejvíce na Žďársku. Požáry v lesích mají přitom s největší pravděpodobností stejnou příčinu v podobě nedostatečně uhašených ohnišť,“ dodává Petra Musilová.

Foto HZS Libereckého kraje

Štítky vítr, zásah, hasiči, počasí, výjezd, Kraj Vysočina, strom, vichřice, Madre de Dios, okres Žďár nad Sázavou, Dálnice D1, okres Jihlava, Hodice, Humpolec, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na Vysočině mají za sebou 141 výjezdů. Střecha se uvolnila i na kostele Matky Boží | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.