Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na krajský úřad přišly v roce 2018 čtyři petice a skoro sto sedmdesát stížností

V roce 2018 byly Krajskému úřadu Kraje Vysočina doručeny čtyři petice a 167 stížností, což je o 22 stížností méně než v roce 2017. Stížnosti nejčastěji směřovaly na školství, na stav komunikací, na postup zaměstnanců Kraje Vysočina a postup ředitelů v krajských příspěvkových organizacích, na zařízení sociální péče nebo poskytování zdravotní péče.

„V průběhu loňského roku zaevidovali pracovníci krajského úřadu čtyři podání, která splnila náležitosti zákona o právu petičním. Jedna z petic byla doručena přímo hejtmanovi kraje, další řediteli krajského úřadu, zbývající dvě byly adresovány odboru životního prostředí a zemědělství,“ uvedla vedoucí krajského oddělení vnitřní kontroly Eva Rydvalová.

Všechny petice byly vyřízeny ve stanovené lhůtě a pisatelé byli o vyřízení vyrozuměni do 30 dnů od doručení. Jedna z petic se týkala požadavku na zastavení geologických průzkumných prací v souvislosti s uvažovanou výstavbou hlubinného úložiště v lokalitě Horka, z důvodů nepříslušnosti byla petice postoupena na Správu úložišť radioaktivních odpadů. V dalším případě požadovali občané využití rybníka Sykovec na Žďársku pro účely koupání a rekreace. Třetí petice směřovala proti revitalizaci živočišné výroby v Herálci a poslední se týkala požadavku na odstranění dlouhodobého problému se zápachem souvisejícím s chovem drůbeže v Moravských Budějovicích.

V porovnání s rokem 2017 bylo v předchozím roce doručeno na krajský úřad o 22 stížností méně, tedy celkem 167. Méně bylo stížností na dopravní obslužnost, zvýšila se však důvodnost z jedné v roce 2017, na pět v roce loňském. Snížil se rovněž počet stížností na postup ředitelů příspěvkových organizací  a stížností na zařízení sociální péče.

Stav silnic 

Stejně jako v předchozím období si lidé stěžovali na stav dopravních komunikací, přičemž dvě stížnosti byly v loňském roce důvodné. Podle krajské statistiky se zvýšil počet stížností v oblasti školství a zdravotnictví.

„V roce 2018 jsme zaznamenali tři stížnosti na hospodaření s majetkem kraje oproti jedné v roce 2017, naopak si lidé méně stěžovali na hospodaření obcí. V tomto případě bylo krajskému úřadu doručeno pouze jedno podání oproti předchozím čtyřem,“ upřesnila Eva Rydvalová a doplnila, že méně bylo také stížností ve věci nesouhlasu s postupem zaměstnanců obcí při vyřizování záležitostí občanů.

Méně anonymů 

Podle pravidel rady kraje bylo zaevidováno celkem 125 stížností, z toho 70 stížností bylo přímo šetřeno a vyřízeno orgány kraje, z čehož bylo 16 stížností důvodných nebo částečně důvodných. Dalších 36 případů bylo postoupeno k vyřízení jinému subjektu z důvodu nepříslušnosti k šetření a 12 stížností bylo zasláno orgánům kraje pouze na vědomí.

„V porovnání s rokem 2017 jsme vloni zaznamenali pokles počtu anonymních oznámení o čtyři. Žádná z těchto stížností nebyla vyhodnocena jako důvodná nebo částečně důvodná,“ doplnila Eva Rydvalová.

Celkem 24 stížností spadalo do kategorie stížností dle správního řádu a 17 stížností bylo zařazeno podle zákona o zdravotních službách.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky úřad, stížnost, petice, statistika, kraj, Vysočina, krajský úřad, Kraj Vysočina, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krajský úřad přišly v roce 2018 čtyři petice a skoro sto sedmdesát stížností | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.