Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavebním firmám z Vysočiny loni stoupla výroba skoro o dvanáct procent

Stavebním firmám na Vysočině loni stoupla základní výroba o 11,6 procenta na 6,6 miliardy korun. Platy v meziročním porovnání zvýšily skoro o desetinu, přesto počty zaměstnanců v těchto firmách klesly. Vyplývá to z údajů, které poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu. V celé ČR se stavební výroba zvýšila ještě výrazněji.

Někteří investoři si loni na Vysočině stěžovali na nedostatek stavebních kapacit. Některé radnice musely kvůli nezájmu stavbařů vypisovat výběrová řízení opakovaně, stoupla podle nich i cena stavebních prací. Celkové výsledky ve stavebnictví na Vysočině mohla poznamenat insolvence společnosti PSJ.

Statistici sledují základní stavební výrobu firem s 50 a více zaměstnanci. V Česku jejich výroba minulý rok stoupla v průměru o 14,7 procenta. Vyšší růst než na Vysočině měly tyto podniky v osmi krajích. Platy v těchto firmách se v ČR během uplynulého roku průměrně zvýšily o 7,8 procenta na 37 182 korun hrubého měsíčně, přesto počty zaměstnanců v meziročním porovnání klesly o desetinu procenta.

PSALI JSME: Společnost PSJ podala návrh na insolvenci, nesehnala strategického finančního partnera 

Na Vysočině tyto podniky loni průměrně zaměstnávaly 3986 lidí, o tři procenta méně než v roce 2017. Na platech si přitom jejich pracovníci v průměru polepšili o 9,8 procenta na 33 295 korun. Ještě lépe byli zaměstnanci těchto firem placení v sedmi krajích. Nejvíc peněz, v průměru 43 809 korun hrubého měsíčně, dostávali v Praze. Naopak v Karlovarském kraji byla průměrná mzda v těchto stavebních firmách jen 25 797 korun.

Firma PSJ sídlící v Jihlavě, která měla miliardové roční obraty a zaměstnávala několik stovek lidí, je v úpadku od prosince. Insolvenční návrh na sebe loni podala firma kvůli platební neschopnosti. Soudu vedení PSJ sdělilo, že finanční ztráty společnost utrpěla na zakázkách v Rusku i v tuzemsku. O řešení úpadku PSJ budou věřitelé rozhodovat v tomto týdnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, stavby, výroba, ČSÚ, Vysočina, statistika, Kraj Vysočina, stavební firma, Česko, Český statistický úřad, insolvence, Rusko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám z Vysočiny loni stoupla výroba skoro o dvanáct procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.