Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistická sezona na zámcích na Vysočině začne 30. března. Lidé si připlatí za vstupenky

Památky na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájí turistickou sezonu 30. března. Loni je navštívilo přes 180 tisíc lidí. Vstupné se v průměru zvýší o 20 korun. Zvýhodněné budou nově i tříčlenné rodiny.

Na zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku lidé uvidí zrekonstruované vnitřní nádvoří i vstupní křídlo s cenným renesančním arkýřem, v expozicích pak novou tapiserii asi za 960 tisíc korun rozšiřující kolekci tapiserií, kterou zámek spravuje, řekla mluvčí NPÚ Markéta Slabová.  

Nová tapiserie už je od minulého týdne instalovaná v zámecké expozici, řekl kastelán zámku Marek Buš. Je nazvaná Athéna a Arachné a pochází z druhé poloviny 17. století. Vyrobila ji francouzská manufaktura v Aubussonu. Podle kastelána jsou v expozicích vystaveny tři desítky tapiserií, další jsou v depozitáři. Nejstarší tapiserie ve sbírce vznikla zřejmě v roce 1540.

Restaurátorské práce na záchraně cenných renesančních prvků na zámku trvaly dva roky a stály přibližně 17 milionů korun. Je díky nim obnoveno celé vnitřní arkádové nádvoří, na kterém bude zprovozněna i Neptunova fontána. Repasované jsou na nádvoří i renesanční dveře, kamenná ostění nebo barevně zasklená okna, která arkády uzavřela v polovině 19. století. Letos budou za půl milionu korun restaurovány barokní plastiky zdobící most před hlavním vstupem na zámek.

Výhodnější vstupné už s jedním dítětem 

Kromě Náměště nad Oslavou spravuje NPÚ na Vysočině zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku, zámek Telč na Jihlavsku a hrad Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Pod něj formálně spadá i dochovaný kostel v obci Zahrádka, která byla zbouraná při výstavbě vodního díla Švihov.

Zvýšení vstupného na památky podle Slabové odráží zvýšené náklady na provoz včetně mezd a energií. Výhodnější rodinné vstupné ale nově získají i rodiny s jedním dítětem.

Lipnici letos čeká obnova Thurnovského paláce, nádvoří a přístupové cesty. Nová by měla být do konce roku i expozice věnující se způsobu vytápění historických objektů. Včetně obnovy střech by letos práce na Lipnici měly stát přes šest milionů korun.

Přibližně o 500 tisíc levnější bude obnova mostku a lávky v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Po letech příprav by měly být letos obnoveny na svém původním místě, kdy v baroku tvořily linii se vstupem do zámku, schodištěm do zahrady a ostrovem v zahradě, který obtéká řeka Rokytná. Od poloviny 19. století byl most a lávka umístěn mimo osu západně od původního místa.

Autoři | Foto www.zamek-jaromerice.cz

Štítky památky, turismus, sezona, zámek, hrad, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, tapiserie, nádvoří, vstupenka, okres Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Athéna, Arachné, Jaroměřice nad Rokytnou, Buš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona na zámcích na Vysočině začne 30. března. Lidé si připlatí za vstupenky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.