Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli silnému větru vyhlásil ČEZ kalamitu v deseti krajích. Postižená je také Vysočina

, aktualizováno 11. března 2019, 10:10

Kvůli silnému větru mají za sebou náročnou noc nejen hasiči po celé republice. Energetická společnost ČEZ v nočních hodinách vyhlásila kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav na celém distribučním území. Kolem půlnoci bylo bez proudu přes 320 tisíc odběratelů, informovala mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásil ČEZ už v neděli večer. O půlnoci firma vyhlásila kalamitu i v dalších sedmi krajích, kde působí.

PSALI JSME: Silný vítr na Vysočině: Problémy na silnicích i železnici. Vlaky mají několikahodinová zpoždění 

Kolem půlnoci evidoval ČEZ přes 300 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo více než 320 tisíc odběrných míst. „Děláme vše pro to, abychom opravili co nejvíce poruch, bohužel situace v terénu a orkán v plné síle nám to nedovoluje," uvedla Soňa Holingerová. Na Vysočině je aktuálně bez proudu zhruba 30 tisíc domácností, nejhorší situace je na Pelhřimovsku. Zde vítr „odříznul" 14 tisíc domácností. 

PSALI JSME: Kvůli silnému větru byl na Vysočině vyhlášen kalamitní stav. Tisíce lidí se ocitly bez proudu 

Kalamitní stav vyhlásila v neděli večer i distribuční společnost E.ON, a to na jihu Čech a na Vysočině. V našem kraji to bylo ve 22:00, na jihu Čech stejnán situace nastala o tři hodiny dříve.

K nejpostiženějším regionům patřily v neděli večer oblasti kolem Velkého Meziříčí a Velké Bíteše na Vysočině a také Českokrumlovsko, Prachaticko, Strakonicko a Jindřichohradecko v jižních Čechách.

Silný vítr na Vysočině lámal stromy. Živel řádil i v jihlavské školce na největším sídlišti na Březinkách. Zde vyvrátil jeden ze stromů na zahradě. Strom spadl také na koleje nedaleko jihlavského Bosche. Od nedělního večera hasiči na Vysočině odstraňovali stromy asi na 200 místech. 

Neprůjezdné jsou některé vedlejší silnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Podle údajů na policejním webu jsou uzavřené silnice mezi obcí Bransouze a Brtnice na Jihlavsku a Batelovem a Horní Cerekví na Pelhřimovsku.

Foto čtenářka Denisa | Zdroj ČTK

Štítky vítr, počasí, proud, ČEZ, E.ON, hasiči, strom, železnice, vlak, zásah, výjezd, Kraj Vysočina, vichřice, silnice, okres Pelhřimov, Česko, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silnému větru vyhlásil ČEZ kalamitu v deseti krajích. Postižená je také Vysočina | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.