Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kvůli silnému větru byl na Vysočině vyhlášen kalamitní stav. Tisíce lidí se ocitly bez proudu

Silný vítr, který během dnešního dne ochromil republiku, na Vysočině komplikuje nejen dopravu. Tisíce lidí se ocitly bez proudu. Bez elektřiny bylo kolem 22. hodiny v rámci republiky zhruba 130 tisíc odběrných míst. V pěti krajích, včetně Vysočiny, byl ve stejný čas dokonce vyhlášen kalamitní stav.

Více než 90 tisíc odběrných míst bez elektřiny evidovala kolem 22:00 společnost ČEZ Distribuce, přes 40 tisíc míst společnost E.ON. ČEZ k 22:00 vyhlásil kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje, E.ON ve stejné době pro Vysočinu. Už od 19:00 je kalamitní stav v platnosti také pro Jihočeský kraj. S opravami budou energetici pokračovat z bezpečnostních důvodů až v pondělí ráno.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Na několika místech se zvedly hladiny toků na nejnižší první stupeň bdělosti, v našem kraji konkrétně na řece Sázavě.

Hasiči na Vysočině odklízí spadané stromy na silnicích, problémy v souvislosti se silným větrem se nevyhnuly ani cestujícím ve vlacích.

PSALI JSME: Silný vítr na Vysočině: Problémy na silnicích i železnici. Vlaky mají několikahodinová zpoždění 

Vichr působil škody také v Polsku, Německu, na Slovensku a Ukrajině. Bez elektřiny jsou desetitisíce lidí, jeden člověk následkem větru zemřel v německém Severním Porýní – Vestfálsku. Ve městě Otwock jihovýchodně od Varšavy spadl strom na pětačtyřicetiletou ženu, je středně těžce zraněná. V Jaworznu u Katovic vítr poškodil kostelní věž.

Autoři | Foto E.ON

Štítky vítr, počasí, hasiči, strom, železnice, vlak, zásah, výjezd, Kraj Vysočina, vichřice, elektřina, E.ON, ČEZ, Karlovarský kraj, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silnému větru byl na Vysočině vyhlášen kalamitní stav. Tisíce lidí se ocitly bez proudu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.