Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině úřadoval silný vítr, hasiči se nezastavili. Vyjížděli i k řidiči, co narazil do stromu

Výstraha meteorologů se vyplnila a také Vysočinu zasáhl silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od sobotního do nedělního rána u více než pěti desítek událostí. Nejvíce je zaměstnalo odstraňování popadaných stromů a větví, které zatarasily komunikace, a bránily tak plynulému provozu.

„Nejvíce událostí řešili hasiči na Pelhřimovsku a Jihlavsku. Nejvíce zásahů jsme zaznamenali od 23 hodin do jedné hodiny ranní,“ doplnila Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů.

Třeba v Koutech na Havlíčkobrodsku začal v sobotu před jedenáctou hodinou v noci po úderu blesku hořet rodinný dům. „Majiteli se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem hasičů na místo události. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun,“ vyčíslila Musilová.

Hasiči ale museli vyjíždět také k dopravní nehodě, a to v neděli po půl třetí ráno. Tři jednotky vyjely k ohlášenému nárazu osobního auta do stromu na komunikaci u Žirovnice. „Z havarovaného vozidla museli hasiči vyprostit zraněnou osobu za použití speciálního hydraulického nářadí,“ upřesnila mluvčí hasičů.

Od silného větru si neodpočineme ani v následujících několika hodinách. Meteorologové vydali další výstrahu, která platí i pro náš kraj od dnešní 15. hodiny do pondělního poledne.

Co ne/dělat během silného větru?
- Před příchodem větru preventivně zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty (např. květináče, zahradní nábytek), které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí. Dávejte si pozor zejména na volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, z nichž se za silného větru stávají smrticí zbraně.
- Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy, nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa.
Neparkujte auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávejte si pozor na vysoké sloupy. Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, zda trasa vaší jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, abyste neuvízli.
- Spadlých drátů elektrického napětí se nedotýkejte a vůbec se k nim nepřibližujte.
- Nepodceňujte předpovídanou situaci a nepřeceňujte vlastní síly, schopnosti a možnosti.
- Pokud je lidský život, zdraví, případně majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Foto Adéla Cinklová

Štítky vítr, počasí, hasiči, strom, zásah, výjezd, Kraj Vysočina, vichřice, okres Jihlava, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod, Žirovnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině úřadoval silný vítr, hasiči se nezastavili. Vyjížděli i k řidiči, co narazil do stromu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.