Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výsledky z cyklosčítačů: Trasy jsou v obležení. Už po nich projelo nebo prošlo 1,6 milionů lidí

Celkem už 1 648 084 průjezdů nebo průchodů zaznamenala dvanáctka automatických sčítačů, které Kraj Vysočina osadil postupně od roku 2016 na cyklotrasách a cyklostezkách. Historicky nejvyšší denní návštěvnost v počtu 2779 průjezdů nebo průchodů zaznamenal sčítač na cyklostezce Pilák u Žďáru nad Sázavou 5. července 2016.

„Na cyklostezkách v Lukách nad Jihlavou a Přibyslavi, kde monitoring běží od srpna 2017, to bylo shodně 29. dubna 2018, kde sčítače evidují 1801, respektive 1960 záznamů,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

PSALI JSME: Výsledky z cyklosčítačů na Vysočině: Lidé vyjíždí hlavně o víkendu v odpoledních hodinách 

Důvodem rekordního využití cyklostezek může být jarní počasí kolem 25°C, které tehdy naplnilo rekreační stezky tak, že v těchto lokalitách rekordní dubnová denní maxima už nepřekonaly ani letní dny. Na číslech roku 2018 je dobře patrné, že se abnormálně hezké jaro promítlo nejen do dubnových, ale i květnových celkových čísel, která byla v absolutních číslech lepší než výsledky sčítání v poměrně proměnlivém červnu.

 „Od července 2018 monitoruje sčítač i vytíženou nábřežní cyklostezku v Havlíčkově Brodě, kde byl rekordní počet za sledované období nasčítán v neděli 16. září 2018, a to 2062 průjezdů cyklistů a průchodů chodců. V této lokalitě, kde se jedná o městskou stezku se smíšeným provozem cyklistů a pěších, je zajímavé i procento cyklistů z celkového počtu záznamů v průběhu jednotlivých měsíců. Až do září je to téměř polovina uživatelů a ještě v listopadu tvoří téměř čtvrtinu záznamů právě cyklisté.  Dokazuje to, že městská cyklistika se stává téměř celoroční záležitostí. Tato čísla mohou pomoci obcím i při obhajobě žádostí o financování dopravní infrastruktury např. ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ říká Petr Stejskal, cyklokoordinátor Kraje Vysočina.

Kraj Vysočina nabízí městům a obcím prostřednictvím své dotační politiky možnost spolufinancovat projekty v oblasti základní a doprovodné infrastruktury pro cykloturistiku a cyklodopravu. Podávat žádosti v rámci vyhlášeného programu Cyklodoprava a cykloturistika 2019 s alokací 11 milionů korun je možné od 5. do 15. března.

Příkladem stavby před dokončením, podpořené Krajem Vysočina v rámci Fondu Vysočiny, je podchod a podjezd pro cyklisty pod frekventovanou silnicí I/23 v Třebíči na ul. Sucheniova. „Podjezd bezpečně propojuje centrum města s oblíbeným Libušiným údolím a dále se rozvíjející městskou část Borovina. Současně je přínosným řešením v rámci cyklotrasy Jihlava – Třebíč – Raabs. Spojení aspektu městské cyklodopravy a cykloturistiky je ideálním příkladem synergie investovaných prostředků v této oblasti,“ uzavírá Petr Stejskal.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky sčítač, cyklostezka, kolo, statistika, Kraj Vysočina, cyklista, Žďár nad Sázavou, Petr Stejskal, Jana Fischerová, Přibyslav, Luka nad Jihlavou, Třebíč, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky z cyklosčítačů: Trasy jsou v obležení. Už po nich projelo nebo prošlo 1,6 milionů lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.