Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Projíždění stop pro běžkaře už obce Vysočiny stálo statisíce korun

Na Vysočině stála údržba tratí pro běžkaře v nynější zimě bohaté na sníh už stovky tisíc korun. V některých částech kraje byly stopy už od poloviny prosince. Jejich projíždění platí hlavně obce, někde přispívá i veřejnost či sponzoři. Některé radnice chtějí kvůli zvýšeným nákladům jednat o příspěvku od kraje, který v posledních dvou letech dotační program na údržbu lyžařských tratí nevyhlašoval.

Subregion Velké Dářko na Žďársku už za projíždění stop v letošní zimě vydal 100 tisíc korun. Jde o svazek menších obcí. Dohromady mají jen 3000 obyvatel, uvedla starostka Škrdlovic Hana Sochorová. Při dostatku sněhu je v tomto regionu i přes 90 kilometrů tratí, podle starostky je využívají lyžaři z mnohem širšího okolí. Rolba při jejich obnovování od prosince do tohoto týdne najela 126 kilometrů a čtyřkolka 570 kilometrů. Žádost o podporu subregion kraji poslal v minulých dnech.

V okolí Bystřice nad Pernštejnem bylo dost sněhu na úpravu několika desítek kilometrů stop od ledna, podle údajů radnice to město v minulém měsíci stálo asi 55 tisíc korun.

Vloni se lyžovalo šest týdnů

Mikroregion Novoměstsko obcí kolem Nového Města na Moravě zatím za minulé dva měsíce nasčítal náklady na údržbu sítě stop asi na 200 tisíc korun. Jestli zima ještě vydrží, může to být nakonec i dvojnásobná částka, uvedl Miloš Brabec, předseda mikroregionu a starosta obce Tři Studně. Běžkařská sezona tam trvá asi dva měsíce, před rokem se dalo lyžovat šest týdnů. Zájem běžkařů je podle Brabce velký. „Měli jsme několikrát dokonce zablokovanou dědinu auty, hlavně o víkendech," uvedl Miloš Brabec. Obnovení krajského příspěvku na lyžařské tratě by uvítal.

O placení údržby tratí mluvili při setkání s radními kraje zástupci Žďáru nad Sázavou. Místostarosta Josef Klement řekl ve středu novinářům, že chápe zrušení krajského příspěvku v minulých zimách chudých na sníh, letošní podmínky pro lyžování jsou ale dobré, s čímž jsou podle něj spojené náklady.

Kraj předpokládá, vzhledem k průběhu zimy, že nějaké žádosti o příspěvek na údržbu tratí dostane. „V rozpočtu kraje jsou pro tyto potřeby alokovány prostředky ve výši 500.000 korun, které budou rozdělovány na základě individuálních žádostí," sdělila Zuzana Vondráková z krajského odboru kultury a cestovního ruchu. O obnovení systémové podpory na lyžařské tratě podle ní ale kraj neuvažuje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky běžky, zima, stopa, údržba, provoz, Kraj Vysočina, běh na lyžích, Velké Dářko, okres Žďár nad Sázavou, Josef Klement, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projíždění stop pro běžkaře už obce Vysočiny stálo statisíce korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.