Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zimní údržba v kraji bude asi dražší o desítky milionů korun. Prodraží se i opravy výtluků

Náklady na zajišťování sjízdnosti silnic na Vysočině v letošní zimě budou zřejmě o desítky milionů korun vyšší než v jiných letech. Už v polovině ledna měli krajští silničáři výkony přibližně o čtvrtinu vyšší než byl průměr za celé zimní sezony minulých pěti let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. V Jihlavě je proti loňsku zimní údržba městských silnic a chodníků zatím dražší asi o třetinu.

V kraji se roční náklady na zimní údržbu pohybují kolem 200 milionů korun. „Za poslední zimu to bude víc,“ řekl výrobní náměstek krajské správy Julius Janeba. Uvedl, že například před rokem v lednu stálo prohrnování a sypání krajských silnic II. a III. třídy přibližně 45 milionů korun. Za letošní leden se částka pohybuje kolem 75 milionů korun. Účetnictví za tento měsíc podle náměstka ještě není uzavřeno. Ani začátek minulého roku přitom nebyl z hlediska údržby silnic úplně jednoduchý, podotkl.

Další peníze budou stát opravy vozovek po zimě. Výtluky se podle náměstka vyskytují hlavně na solených trasách, kde voda rozmrzá a zamrzá častěji než na silnicích sypaných drtí. Nejhorší díry už silničáři spravují studenou asfaltovou směsí.

PSALI JSME: Cestování po Vysočině řidičům ztěžují výtluky. Které úseky patří mezi vůbec nejhorší? 

Krajská správa a údržba se stará o sjízdnost 4700 kilometrů vozovek. V minulých pěti zimách, tedy od přelomu let 2013 a 2014, byly výkony silničářů za celou zimní sezonu v průměru do 380 tisíc kilometrů. Za nynější zimu už převýšily 480 tisíc kilometrů, a to jen do 17. ledna. Kromě techniky silničářů pomáhají v kraji zajistit průjezdnost komunikací i firmy a soukromníci. Zásoby soli doplňují dovážením z centrálních skladů v ČR.

V krajské Jihlavě se podnik Služby města Jihlavy stará o čištění 217 kilometrů silnic a 155 kilometrů chodníků. Do konce letošního ledna jejich zimní údržba stála 7,5 milionu korun, zatímco v minulé zimě se částka zastavila na 5,6 milionu. S ručním čištěním ulic pomáhá na 40 pracovníků.

PSALI JSME: Zimní údržba chodníků v Jihlavě jde ruku v ruce ve spolupráci s obyvateli, říká primátorka Koubová 

Podle mluvčího podniku Martina Málka je letošní zima náročnější kvůli své délce a kolísání teplot, protože v noci často mrzne a přes den teploty stoupají nad nulu. „Posypový materiál dokupujeme průběžně během celé zimy, takže zatím ho máme dostatek. I když je momentálně problém sehnat drť,“ uvedl Martin Málek. Soli zatím v Jihlavě padlo 1050 tun, drti a písku 980 tun a solanky 106 tisíc litrů.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky opravy, údržba, zima, sníh, silničáři, náklady, silnice, Kraj Vysočina, Jihlava, chodník, Martin Málek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba v kraji bude asi dražší o desítky milionů korun. Prodraží se i opravy výtluků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.