Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Návštěvnost kulturních organizací na Vysočině mírně klesla. Pohoršilo si třeba Horácké divadlo

Celkový počet návštěvníků kulturních organizací zřizovaných Krajem Vysočina se za uplynulý rok zastavil na čísle 438 074. Do výsledku návštěvnosti se nejvýrazněji promítly aktivity související s probíhajícím projektem „Hrad Roštejn – zpřístupnění nových expozic“.

Hrad Roštejn, který spravuje Muzeum Vysočiny Jihlava, největší sbírkotvorná organizace zřizovaná krajem, patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším výletním cílům Vysočiny. Jeho branami projde ročně i přes 50 tisíc návštěvníků, jako tomu bylo v rekordním roce 2015.

První omezení provozu přišlo již v roce 2017. I přesto, že v roce 2018 byla větší část objektu zcela uzavřena, navštívilo tento lovecký hrádek více než 28 tisíc zájemců. Znovuotevření všech obnovených interiérů hradu s novými expozicemi a prohlídkovými trasami se milovníci Roštejna dočkají v létě letošního roku, ale stavební úpravy nádvoří, předhradí i fasád se budou záporně projevovat až do podzimu 2020.

Zmiňovaný projekt, díky kterému je opravdu na co se těšit, je podpořen Evropskou unií z programu Integrovaný regionální operační program. Snížení počtu návštěvníků zapříčinilo také stěhování telčské pobočky Muzea Vysočiny Jihlava do nových prostor - Univerzitního centra Telč Masarykovy univerzity.

Krajským galeriím se dařilo 

Celkovému kolísání návštěvnosti se v budoucnu nelze vyhnout. Z důvodu celkové obnovy expozic není už v současné době veřejnosti přístupné Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích, které je pobočkou Muzea Vysočiny Třebíč. V letošním roce bude zahájena výstavba chybějícího návštěvnického zázemí Hradu Kámen, který je pod správou Muzea Vysočiny Pelhřimov.

Naopak do celkové návštěvnosti se kladně propisuje Muzeum Vysočiny Třebíč – úspěšný projekt „Zámek Třebíč – modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic“, dokončený v roce 2013, byl rovněž podpořen Evropskou unií.

Návštěvnicky mimořádný rok 2018 mají za sebou také krajské galerie. V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě se naplno projevilo osobní nasazení personálních posil v oblasti edukačních programů, vztahů s veřejností i v týmu kurátorek.

V Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě se překvapivě nepromítlo omezení v důsledku investiční akce, která si vyžádala téměř půlroční uzavření výstavních prostor z důvodu stavebních úprav – naopak, celková návštěvnost se zvedla díky výjezdním výtvarným dílnám mimo prostory galerie a také mimořádným a velmi atraktivním výstavním projektům nadregionálního charakteru v druhé polovině roku.

Méně lidí zavítalo i do Horáckého divadla

„Horácké divadlo Jihlava mělo naplánovány změny v rozvrstvení repertoáru mezi velkou a malou scénou a avizovalo o 15 představení méně než v předchozím roce. Kromě toho se divadlo potýkalo se zdravotními problémy hereckého souboru a zrušeno muselo být šest představení,“ popsal důvody poklesu návštěvnosti HDJ v porovnání s rekordním rokem 2017 vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Ladislav Seidl. S celkovým počtem diváků převyšujícím 60 tisíc jde o úspěšný rok, ve kterém se projevily náročnější tituly dramaturgie 78. sezóny „Sdílení“.

Krajská knihovna Vysočiny přivítala více než 167 tisíc fyzických návštěvníků i přesto, že se dlouhodobě potýká s prostorovým omezením pro svou činnost. Jedná se však o stav, který má již své řešení. Výstavba nové budovy krajské knihovny byla zahájena v srpnu 2018, realizátor stavby se zavázal objekt předat k užívání v roce 2020.

Tisková zpráva | Foto hrad-rostejn.cz

Štítky návštěvnost, statistika, pokles, hrad, divadlo, muzeum, Kraj Vysočina, projekt, Muzeum Vysočiny Jihlava, Evropská unie, kulturní instituce, Muzeum Vysočiny Třebíč, Masarykova univerzita, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Muzeum Vysočiny Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost kulturních organizací na Vysočině mírně klesla. Pohoršilo si třeba Horácké divadlo | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.