Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Aktuálně funguje 14 sjezdovek. Někde jsou i stopy pro běžkaře

Na Vysočině mohou lyžaři vybírat nejméně ze 14 sjezdovek, některé pokrývá i tři čtvrtě metru sněhu. V okolí Nového Města na Moravě najdou desítky kilometrů stop pro běžkaře, které byly po víkendové oblevě a následném sněžení nově upraveny. Sportovní tratě novoměstské Vysočina Arény budou pro veřejnost ve vyhrazených hodinách přístupné v pátek a v neděli, dnes zjistila od provozovatelů zimních areálů v tomto kraji a z údajů, které zveřejnili na webu.

Díky návratu mrazů se v tomto týdnu někde znovu rozjela sněhová děla.  „Ještě jsme zasněžovali, takže máme technický i přírodní sníh. Podmínky jsou nádherné,“ řekla Magda Vaňková, správkyně sjezdovek v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku.

Fajtův kopec u Velkého Meziříčí pokrývá 70 centimetrů sněhu. Vlek tam bude mimořádně jezdit i v noci na neděli. Po celodenním lyžování bude od 20:00 hodinová přestávka kvůli úpravě svahu. „V devět (večer) pustíme vlek znovu na lyžování do jedné hodiny. K tomu bude otevřený skibar, budeme připravovat i udírnu,“ uvedl Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu.

Na sjezdovce Harusův kopec u Nového Města na Moravě leží půlmetrová sněhová vrstva. Přírodního sněhu je v okolí města od 25 do 35 centimetrů. „Najeté jsou desítky kilometrů turistických tratí,“ řekl správce sjezdovky Karel Klapač. Stopy jsou například i u Žďáru nad Sázavou.

Na Jihlavsku jsou otevřené sjezdovky Šacberk, Luka, Mrákotín a Brtnice, na Pelhřimovsku jezdí vleky na Křemešníku, v Křešíně i u Kamenice nad Lipou.  Na Žďársku kromě Harusova a Fajtova kopce fungují sjezdovky v Novém Jimramově, Svratce a v Dalečíně. Na Třebíčsku jezdí oba vleky ve středisku Jalovec u Číchova. Na Havlíčkobrodsku se lyžuje na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou. Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu bude o víkendu fungovat dětský vlek a lyžařská škola. Velký vlek tam správci spustit nemohou, protože se s novým majitelem části pozemků nedohodli na výši nájmu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, sjezdovka, vlek, počasí, zima, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, běh na lyžích, Křemešník, Luka nad Jihlavou, Velké Meziříčí, Rozhledna Fajtův kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Aktuálně funguje 14 sjezdovek. Někde jsou i stopy pro běžkaře | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.