Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Potravinová banka na Vysočině v loňském roce rozdala skoro sto tun jídla

Potravinová banka Vysočina, která sídlí v Ledči nad Sázavou, distribuovala v roce 2018 mezi potřebné a partnery více než 95 tun potravin v hodnotě 5,7 milionu korun. Fungování tohoto spolku od roku 2014 podporuje i Kraj Vysočina.

„Včetně letošního roku odešel z krajského rozpočtu na účet potravinové banky celkem jeden milion korun. Částka pomohla především s úhradou mezd zaměstnanců nebo pokrytím provozních nákladů,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk s tím, že letos kraj pomůže spolku částkou 200 tisíc korun.

Potravinová banka rozdělila v roce 2014 přibližně 26 tun potravin za 1,4 milionu korun, v roce 2017 to bylo už 42,5 tuny. V roce 2018 se objem rozdělené pomoci zdvojnásobil. „Smysl fungování potravinové banky je především v předcházení plýtváním potravinami a jejich smysluplné rozdělování například mezi neziskové organizace, přes které se potraviny dostanou k potřebným osobám. Potravinová banka Vysočina v současné době pomáhá zásobovat 25 smluvních odběratelů. Mezi ně patří nejen charity, ale i domovy s konkrétním zaměřením na pomoc třeba seniorům, matkám v nouzi a dalším,“ popisuje Pavel Franěk.  Počet podpořených jednotlivců dosáhl v loňském roce čísla 6,5 tisíce osob (často opakovaně).

Od roku 2014 rozdělila Potravinová banka v Ledči nad Sázavou podle informací jejího předsedy Miroslava Krajcigra téměř 221 tun potravin za více než 12,5 milionu korun. Jde obvykle o potraviny, které by končily nevyužité nebo potraviny, které už nelze prodávat, avšak jsou zdravotně nezávadné.

Od roku 2018 totiž musí obchody nad 400 metrů čtverečních darovat neprodejné potraviny právě na charitu. Mezi klíčové partnery banky proto patří velké obchodní řetězce, ale i veřejnost, která v rámci Národní potravinové sbírky bance daruje ročně zadarmo především trvanlivé potraviny. Kromě Kraje Vysočina jsou donátory spolku také města a obce z regionu, které v minulém roce podpořily chod banky částkou téměř 100 tisíc korun.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky potraviny, banka, podpora, charita, jídlo, Kraj Vysočina, Ledeč nad Sázavou, Pavel Franěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka na Vysočině v loňském roce rozdala skoro sto tun jídla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.