Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině roste zájem o lyžařské školy a půjčovny. Učí se i lidé v pokročilém věku

Na Vysočině se zvyšuje zájem o lyžařské školy. Nabízejí individuální i kolektivní výuku sjezdového lyžování. Hodinová lekce stojí asi 400 korun. Obvykle bývají na týden dopředu obsazené. Některé lyžařské školy nabízejí i permanentky na deset hodin výuky, jinde se konají víkendové lyžařské kurzy. Více zájemců mají i půjčovny lyžařského vybavení. Podle některých provozovatelů přibývá lidí, kteří si vybavení půjčují na celou sezonu.

V Lukách nad Jihlavou funguje lyžařská škola tři roky. Vyučuje pouze individuálně. Denně se zájemcům věnují čtyři instruktoři a padesátiminutová lekce stojí 400 korun. Lyžařská škola provozovaná na Šacberku u Jihlavy zase sází i na skupinovou výuku, kterou nabízí školním kolektivům. Funguje už pátým rokem a podle majitele Martina Kachlíře zájemců v posledních letech přibývá. „Lyžování zažívá velký boom, a to nejen u dětí, zažili jsme loni i letos velkou poptávku u dospělých," řekl Martin Kachlíř. Škola má k dispozici až 30 instruktorů. Pořádá také lyžařské kurzy pro mateřské a základní školy.

Součástí školy je i půjčovna, která nabízí asi 200 párů lyží. Podle Kachlíře je v poslední době zájem o půjčování velký. „Doba zpohodlněla. Lidé využívají toho, že přijedou na sjezdovku bez toho, aby s sebou museli něco tahat," řekl.

Lyžařská škola na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí uspořádala i letos lyžařský kurz. Během tří víkendů se učilo lyžovat 85 dětí, kterým se věnovala asi dvacítka instruktorů. Skončil 20. ledna. Při individuální výuce tam zájemce zaplatí za padesátiminutovou lekci 460 korun. U skupinové výuky s minimálně třemi lidmi cena za hodinu klesá na 300 korun.

Půjčka vybavení na celou sezonu 

Nejčastější doba půjčení lyžařského kompletu je týden. Pro děti je možné komplet na týden půjčit za asi 1000 korun. „Trendem posledních dvou sezon je půjčování vybavení na celou sezonu, kde je nárůst opravdu největší," hlavně u dětí, řekl Miroslav Fremund ze Skicentra Jihlava. To každoročně zákazníkům nabízí k půjčení desítky lyžařských kompletů. Vybavení na celou sezonu je možné zapůjčit nejčastěji za zhruba 3 tisíce korun.

Výhodné je půjčování vybavení podle provozovatelů především pro děti, které z vybavení rychle vyrostou. Třebíčský obchod se sportovními potřebami Twinsport, který provozuje i půjčovnu lyží, každou sezonu půjčuje stovky lyžařských kompletů. Největší zájem je o týdenní zápůjčku, kde se ceny pohybují okolo 1500 korun za komplet lyží, bot a holí.

Lyžařů obecně v poslední době přibývá. Svědčí o tom i zvyšující se prodej lyží nebo zájem o servis. V lyžařských školách zase evidují zájem i starších lidí, naučit se lyžovat. „Děti se naučí lyžovat se školkou, nebo se školou, a rodiče jsou tak obětaví, že se jdou taky naučit lyžovat, aby pak mohli na společné dovolené na hory, nejen k moři," řekl Kachlíř.

Už jste někdy využili služeb lyžařské školy?

Celkem hlasovalo8 čtenářů

Štítky ČR, rekreace, služby, kondice, hory, Vysočina, lyžařská škola, Kraj Vysočina, Luka nad Jihlavou, lyže, Jihlava, Šacberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině roste zájem o lyžařské školy a půjčovny. Učí se i lidé v pokročilém věku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.