Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úřadům na Vysočině chybí lidé s technickým a právním vzděláním. Aktuálně se nabízí čtyřicet míst

Městským úřadům na Vysočině chybějí úředníci. Podle informací na webech jednotlivých úřadů je nyní v kraji asi 40 volných pozic. Další pracovníky hledá krajský úřad, hygienici nebo katastrální úřad. Nejsložitější je podle oslovených úřadů získat kvalifikované pracovníky v technických a právních oborech. Třebíč aktuálně potřebuje dva referenty na stavební úřad. S problémem, jak kvalitně nahradit pracovníky stavebního úřadu, kteří postupně odcházejí do důchodu, se podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové potýká úřad už druhý rok.

„Bohužel, stavební zákon má nastaveny tak tvrdé kvalifikační předpoklady pro tuto pozici, že v současné době konjunktury ve stavebnictví nezvládáme konkurovat soukromému sektoru a kvalitní stavaři tím pádem dávají přednost lepším finančním podmínkám ve firmách," řekla Irini Martakidisová. Vedle referentů stavebního úřadu by Třebíč ráda zaměstnala také pracovníka živnostenského úřadu a jednoho pro zadávání veřejných zakázek. Činnost úřadu podle Martakidisové zatím omezená není. „Ale i my už musíme pro nábor využívat různé PR aktivity a placenou inzerci. A není výjimkou, když kvalitní zapracovaný úředník odchází za lepší nabídkou do soukromého sektoru," doplnila mluvčí.

Na krajském úřadu se vliv trhu práce projevil také poměrně negativně, řekl jeho ředitel Zdeněk Kadlec. Jedním z projevů je podle něj vyšší fluktuace a častější zaškolování nových sil. Chybí zejména informatici a odborníci na investiční výstavbu a stavební právo. „Měli jsme také problém se zajištěním přestupkové agendy, takže pokulhávají i právní obory. Zatím nemáme zásadní problém chod zajistit, ale může se to stát," uvedl Zdeněk Kadlec. Vysočina má podle něj ale výhodu, že jí nekonkurují regiony s vyšším průměrným příjmem. „Zatím to u nás není jako ve Středočeském kraji, kde se kvůli blízkosti Prahy získávají pracovníci podstatně hůř," řekl.

Pracovníky stavebního úřadu a investičního oddělení postrádá také jihlavský magistrát. „Potřebovali bychom také posílit právní oddělení, kde už někoho marně hledáme skoro rok," řekl tajemník úřadu Evžen Zámek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úřad, úředník, kvalifikace, zaměstnání, Kraj Vysočina, stavební úřad, Třebíč, Katastrální úřad, Živnostenský úřad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřadům na Vysočině chybí lidé s technickým a právním vzděláním. Aktuálně se nabízí čtyřicet míst | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.