Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Jsme na prahu epidemie. Nejvíc nemocných je mezi dětmi

Vysočina je na prahu chřipkové epidemie. Počet nemocných s akutními respiračními nemocemi se za poslední týden zvýšil o 18 procent, hygienici evidují 1345 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvíc nemocných je mezi dětmi do pěti let. Laboratorní testy potvrdily výskyt pravé chřipky.

V léčebně dlouhodobě nemocných třebíčské nemocnice platí zákaz návštěv. V Třebíči také hygienici zaznamenali u sedmapadesátiletého muže závažný průběh nemoci, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Nejvíc nemocných přibylo na Pelhřimovsku, za týden se nemocnost zvýšila o 34 procent, je zaevidováno 1440 případů na 100 tisíc obyvatel. Největší nemocnost má ale Žďársko, kde hygienici evidují 1675 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což už je počínající epidemie. „Ve všech okresech už se vyskytují prokázané případy chřipky, chřipka koluje s převahou typu A,“ řekla Alena Dvořáková.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly 
- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Komplikované průběhy chřipky evidovali hygienici i v předchozím týdnu na Žďársku. Podle Dvořákové patří k rizikovým faktorům u takových případů obezita pacientů, jejich vysoký tlak a to, že jsou kuřáci.

Loni začalo na Vysočině významně přibývat nemocných také na konci ledna. V následujících dvou měsících zemřelo v souvislosti s chřipkou devět lidí.

Nemocnost v kraji je nyní mírně pod republikovým průměrem, který aktuálně dosahuje 1447 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Léčebna dlouhodobě nemocných, okres Žďár nad Sázavou, Třebíč, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Jsme na prahu epidemie. Nejvíc nemocných je mezi dětmi | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.