Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Blíží se sčítání zvěře na Vysočině. Díky sněhu budou statistiky přesnější

Kolik se v přírodě Vysočiny pohybuje srnčí zvěře, prasat divokých nebo například zajíců, ukáže připravované sčítání zvěře. V letošním roce připadají termíny na 2. února a 2. března, kdy se do lesů a polí v Kraji Vysočina vydají uživatelé honiteb – myslivci, aby za pomoci přímého pozorování, kontroly stop i dalších znaků výskytu stanovili počet zvěře.

„Letošní zima se sněhem sčítání zvěře přeje. Přítomnost sněhu totiž zvyšuje přesnost pořizovaných statistik. V průběhu zimy a často i v období nepříznivého jara některé druhy zvěře uhynou. Když máme přehled o počtu jednotlivých druhů, myslivci mohou situaci přizpůsobovat intenzitu lovu, aby počty odpovídaly zákonným limitům,“ vysvětluje krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Porovnání nejčastějších druhů lesní zvěře 2017/2018:  
srnčí zvěř – 27 759/28 989 ks
prase divoké – 3530/2900 ks
zajíc polní – 24 084/23 448 ks
kachna divoká – 12 523/10 355 ks.

Povinnost sčítání definuje zákon o myslivosti a pravidelná kontrola stavů je navíc nutná i pro dobré hospodaření v honitbách. „Změny v počtech zvěře v jednotlivých honitbách v loňském roce budou známé začátkem letošního dubna,“ dodal Martin Hyský.

Trvale vykonává v honitbách Kraje Vysočina právo myslivosti téměř osm tisíc osob.Z dostupných statistik Kraj Vysočina je zřejmé, že třeba stavy lišek (6,5 tisíce kusů) se v posledních sčítáních téměř nemění, stejně jsme na tom na Vysočině s počtem kun (7,5 tisíce kusů). Komu se daří? Jednoznačně populaci vrány obecné a bobra obecného.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky sčítání, zvěř, les, příroda, myslivec, statistika, Kraj Vysočina, myslivost, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se sčítání zvěře na Vysočině. Díky sněhu budou statistiky přesnější | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.