Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných respiračními infekcemi přibylo. V Třebíči je zákaz návštěv

Počet nemocných s respiračními infekcemi na Vysočině za poslední týden stoupl na 1136 na 100 tisíc obyvatel. Oproti předchozímu týdnu jde o nárůst zhruba o devět procent. Práh epidemie je 1600 případů. Nejvíc nemocných je na Žďársku. Kvůli závažnému průběhu nemoci je tam jeden pacient na umělé plicní ventilaci. Na interním oddělení třebíčské nemocnice platí do odvolání zákaz návštěv, dnes řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

V kraji přibylo potvrzených případů pravé chřipky, nejvíc na Třebíčsku, kde je spolu se Žďárem nemocnost nejvyšší. „Nejvíce nemocných v republice má Jihomoravský kraj, je možné, že to jde odtud, proto je vyšší nemocnost na Žďársku a Třebíčsku," řekla Alena Dvořáková.

V okrese Žďár nad Sázavou je na 100 tisíc obyvatel 1429 nemocných. Nemocnost se tam za týden zvýšila takřka o čtvrtinu. Na Třebíčsku je nemocných 1096 lidí na 1000 obyvatel. I jinde v kraji ale už nemocnost překročila 1000 lidí, nejnižší je na Jihlavsku, kde je podle hygieniků 1008 nemocných na 100 tisícobyvatel.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly 
- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Zákaz návštěv na interním oddělení Nemocnice Třebíč platí od 15. ledna. Podle Dvořákové je možné, že ke stejnému opatření budou muset tento týden sáhnout i jiná zařízení.

Loni začalo na Vysočině významně přibývat nemocných na konci ledna. V následujících dvou měsících zemřelo v souvislosti s chřipkou devět lidí.

Nemocnost v kraji je nyní mírně pod republikovým průměrem, který aktuálně dosahuje 1158 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, návštěva, Alena Dvořáková, Třebíč, okres Žďár nad Sázavou, Krajská hygienická stanice, okres Třebíč, Žďár nad Sázavou, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných respiračními infekcemi přibylo. V Třebíči je zákaz návštěv | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.