Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při odstraňování následků kůrovcové kalamity pozor na hnízda vybraných ptačích druhů

V současné době se Kraj Vysočina potýká s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. S tím souvisí potřeba častých lesnických zásahů a opatření. Vlastníci lesů musí plnit povinnosti vyplývající ze zákona o lesích, zároveň je však třeba respektovat zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., v platném znění.

Podle něj je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů, zejména je rušit (hnízdění), usmrcovat či ničit jimi užívaná sídla. Většina ptačích druhů vázaných na lesní společenství jsou zvláště chráněnými druhy podle tohoto zákona, kromě toho jsou chráněny i evropskou legislativou.

Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Regionálním pracovištěm Správa CHKO Žďárské vrchy vypracovala doporučení k ochraně hnízd.

Zde jsou uvedené termíny a vzdálenosti od hnízd pro vybrané ptačí druhy, při jejichž dodržování nebude škodlivě zasahováno do jejich přirozeného vývoje. Jedná se o kriticky ohroženého orla mořského, silně ohroženého včelojeda lesního, čápa černého, ostříže lesního, kulíška nejmenšího, sýce rousného, holuba doupňáka a ohroženého výra velkého a jestřába lesního.

Krajský úřad Kraje Vysočina, oddělení ochrany přírody, zajišťuje dodržování základních ochranných podmínek pro zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů. Obrací se na vlastníky lesů a odborné lesní hospodáře s prosbou o spolupráci v období kůrovcové kalamity.

V daném období musí vlastníci lesů plnit mnoho povinností podle zákona o lesích č. 289/1995 Sb. a prováděcích vyhlášek, a je pravděpodobné, že nastanou výjimečné situace, kdy nebude možné dodržet doporučené termíny a vzdálenosti provádění těžby kůrovcového dříví, a proto je nutná spolupráce s orgánem ochrany přírody Krajského úřadu Kraje Vysočina a jednotlivé případy předem konzultovat. Doporučení k ochraně hnízd vybraných druhů ptáků je zveřejněno na webu Kraje Vysočina.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky kalamita, kůrovec, strom, ptáci, hnízda, les, Kraj Vysočina, hnízdo, ochrana přírody, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při odstraňování následků kůrovcové kalamity pozor na hnízda vybraných ptačích druhů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.