Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných pomalu přibývá. Zatím nejzdravější jsou lidé na Jihlavsku

Počet nemocných s respiračními infekcemi na Vysočině za poslední týden stoupl na 1039 na 100 tisíc obyvatel. Oproti předchozímu týdnu jde o nárůst asi o 18 procent. Prah epidemie je 1600 případů. Nejvíc nemocných je na Žďársku. V kraji už byly potvrzeny případy pravé chřipky, dnes řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Hospitalizovaní kvůli chřipce byli podle Dvořákové zatím jen jednotlivci, průběh jejich nemoci ale nebyl závažný. „Zatím ještě mnoho nemocných není, ale dá se očekávat, že v nejbližší době nemocnost vzroste a pravých chřipek přibude,“ řekla Alena Dvořáková. Tři případy chřipky byly podle ní potvrzeny u pacientů ze Žďárska.

V okrese Žďár nad Sázavou je na 100 tisíc obyvatel 1147 nemocných. Na Třebíčsku a Pelhřimovsku překročila nemocnost 1000 lidí, nejnižší je na Jihlavsku, kde je podle hygieniků 928 nemocných na 100 tisíc obyvatel.  V loňském roce začalo na Vysočině významně přibývat nemocných na konci ledna. V následujících dvou měsících zemřelo v souvislosti s chřipkou devět lidí.

Nemocnost v kraji je nyní mírně pod republikovým průměrem, který aktuálně dosahuje 1096 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Jak na chřipku?
- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem
- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, okres Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Krajská hygienická stanice, Praha, Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných pomalu přibývá. Zatím nejzdravější jsou lidé na Jihlavsku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.