Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Nový sníh pomohl běžkařům. Znovu je upraveno několik tras

Díky sněžení z posledních dní se podařilo na Vysočině upravit několik běžeckých tras v okolí Jihlavy a Nového Města na Moravě. V provozu je také několik sjezdovek v pěti areálech na Jihlavsku, Žďársku a Pelhřimovsku. Otevřená je i malá sjezdovka u Číchova na Třebíčsku. Svah s lyžařským vlekem v Brtnici na Jihlavsku nemá dostatek sněhu, sezonu tuto zimu ještě nezahájil.

Harusův kopec u Nového Města na Moravě na Žďársku nabízí podle správce sjezdovky Karla Klapače ideální lyžařské podmínky. Na svahu leží asi 30 centimetrů sněhu, areál je v provozu denně do 21:00.

O hodinu kratší provozní dobu má sjezdovka Křemešník na Pelhřimovsku, kde se podařilo sezonu zahájit v sobotu. Fajtův kopec na Žďársku má všechny tři sjezdovky pokryté asi 40 centimetry sněhu. Lyžuje se také v Lukách nad Jihlavou a Šacberku na Jihlavsku, kde je až šedesáticentimetrová vrstva sněhu.

V okolí Jihlavy je od středečního večera upravený pro bruslařský běžkařský styl základní pětikilometrový okruh Vysoká a přibude i úprava pro klasický běh na lyžích. „Pokud to podmínky umožní, tak se bude trať prodlužovat směrem k Jihlavě," řekl zástupce SK Lyžařské Jihlavsko Martin Kratochvíl. U Nového Města na Moravě je upravená část základního příměstského okruh a okruh pro klasické lyžování vedoucí od Vysočina Areny po obec Samotín, vyplývá z informací na webu města.

Přes vydatné sněžení zůstávají některé sjezdovky v kraji zavřené nebo je jejich provoz omezený. Brtnici, která má k dispozici jen starší sněhová děla, chybí silnější mráz, aby mohlo být zasněžování rychlejší. Ideální by byly několikadenní noční teploty okolo deseti stupňů pod nulou, řekl místostarosta Brtnice Jan Přibyl.

V areálu Jalovec u Číchova na Třebíčsku je v provozu jen malá sjezdovka. Ani tam není možné kvůli vysokým teplotám, které se pohybují okolo nuly, efektivně zasněžovat. Při plném provozu nabízí areál kromě stopadesátimetrové sjezdovky i sjezdovku dlouhou 600 metrů s převýšením 95 metrů.

V Novém Jimramově na Žďársku zahájení sezony oddaluje technická závada, kvůli které není možné zasněžovat. Přírodního sněhu je podle provozovatele Petra Chlubny asi 25 centimetrů, leží ale na nezmrzlém padkladu, který by nápor lyžařů nevydržel. Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu vlek stojí, protože se lyžařskému klubu nepodařilo domluvit na podmínkách s novým majitelem části pozemků ve skiareálu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, vlek, provozovatel, zima, sezona, sníh, sjezdovka, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, okres Pelhřimov, okres Třebíč, Brtnice, Číchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Nový sníh pomohl běžkařům. Znovu je upraveno několik tras | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.