Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Při nehodách na Vysočině v loňském roce zemřelo pětatřicet lidí. Je to víc než předloni

Při dopravních nehodách zemřelo loni na Vysočině 35 lidí, o šest víc než v roce 2017. Přibylo lehce zraněných, bylo jich 1507, meziročně o 120 víc. Lidí, kteří se zranili těžce, bylo 114, o 24 méně než v roce 2017. O sedm procent se zvýšila škoda způsobená nehodami, byla takřka 281 milionů korun. Havárií bylo loni 4441. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

„Vývoj dopravní nehodovosti v našem kraji zaznamenal v meziročním srovnání nárůst o 24 dopravních nehod, což vyjadřuje jednoprocentní nárůst,“ uvedla Dana Čírtková. Hlavní příčiny dopravních nehod jsou podle ní dlouhodobě neměnné.  U 1809 nehod byl příčinou nesprávný způsob jízdy, v 860 případech řidiči bourali kvůli nepřiměřené rychlosti a ve 300 případech kvůli nedání přednosti v jízdě. Za 32 loňských nehod mohla podle policie technická závada. U 200 nehod byl řidič, který před jízdou pil alkohol, čtyři další řidiči byli pod vlivem drog.

Nejčastějšími viníky nehod jsou řidiči osobních aut, loni zavinili 1693 nehod, 566 nehod způsobili řidiči nákladních vozidel a 22 havárií řidiči autobusů. Devadesátka nehod jde na vrub motocyklistům a ještě o dvě víc zavinili cyklisté. „V 557 případech řidič od nehody ujel. Jedná se většinou o dopravní nehody na parkovištích u obchodních, sportovních či kulturních center nebo na parkovištích v centrech měst či na sídlištích,“ uvedla Čírtková. 

Při jedné z nejtragičtějších dopravních nehod v kraji letos zemřeli u Chotěboře na Havlíčkobrodsku dva lidé. Nehoda, při které jejich auto narazilo do stromu a začalo hořet, se stala 5. srpna. Velkým počtem zraněných skončily dvě dopravní nehody 29. října. Dopoledne se na Jihlavsku střetl kamion s autobusem, ve kterém se zranilo deset lidí, tři z nich těžce. Dalších osm zraněných způsobil odpolední čelní střet dvou osobních aut na Žďársku.

Největší hromadná nehoda se stala loni 16. ledna na dálnici D1. Konečné číslo účastníků série nehod se vyšplhalo přes pět desítek aut. Lehce se zranilo deset lidí, provoz ve směru na Prahu byl obnoven až po 19 hodinách.

Autoři

Štítky statistika, nehoda, úmrtí, havárie, Kraj Vysočina, dopravní nehoda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při nehodách na Vysočině  v loňském roce zemřelo pětatřicet lidí. Je to víc než předloni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.