Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina bude příští rok hostit vrcholné sportovní akce i havíře. Přijede třeba Tomáš Klus

Vysočinu čeká v příštím roce softballové mistrovství světa i světový pohár horských kol, který bude v květnu hostit Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. V kulturním kalendáři jsou hudební i filmové festivaly nebo pelhřimovský festival rekordů. Jihlava si mimořádným červnovým setkáním připomene svou hornickou minulost i obnovenou tradici havířského průvodu. Bude hostit 23. setkání hornických měst.

Na hlavní turistickou sezonu se chystá i rekonstruovaný hrad Roštejn. Pokud budou práce postupovat podle plánu, budou moci lidé v červenci poprvé navštívit nový historický okruh Lovecké sídlo v proměnách dějin.

Havlíčkův Brod a Praha budou 13. až 23. června 2019 hostit Mistrovství světa v softballu mužů. Bude to poprvé, kdy bude světový šampionát na evropském kontinentu. Na mistrovství světa se kvalifikuje šestnáct týmů, Češi na nich podle České softballové asociace hrají pravidelně od roku 1992.

Světový pohár horských kol bude v Novém Městě na Moravě od 24. do 26. května. Podle informací na webu pořadatelů bude páteční i sobotní program zdarma. Po několikaleté odmlce se pojedou i cross-country závody juniorských kategorií, ve kterých Českou republiku reprezentují Magdalena Mišoňová nebo Tomáš Dudek. V neděli program vyvrcholí závody elitní kategorie žen a mužů v olympijské disciplíně cross-country.

Obnovená tradice havířského průvodu v Jihlavě oslaví příští rok 20. výročí. Zároveň bude město hostit 23. ročník setkání hornických měst. Organizátoři počítají, že do města přijedou stovky horníků nejen z České republiky. Jihlavské havíření 2019 bude od 21. do 23. června.

PSALI JSME: Do Jihlavy se příští rok sjedou hornická města a obce. Přípravy na setkání začnou v zimě 

Léto bude na Vysočině tradičně ve znamení hudebních festivalů rockové, popové i klasické hudby. Posedmé se bude v zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou konat od 25. do 27. července Sázavafest, který je ale součástí letní hudební scény takřka 20 let, jen měnil místo konání. Třebíčský festival Zámostí s tradicí od roku 1997 se bude příští rok konat 7.a 8. června. Chybět nebude ani takzvané Zámostí v modrém, které je druhou neplacenou scénou festivalu a odehrává se v ulicí židovské čtvrti zapsané na seznam UNESCO.

Pojednadvacáté se bude příští rok konat Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Bude od 3. do 17. srpna. Program pořadatelé prozatím nezveřejnili. Hvězdami letošního ročníku, který navštívilo asi 7500 lidí, byli operní pěvci Aleš Briscein, Tomáš Juhás a Philipp Kapeller nebo zpěvák Tomáš Klus vystupující společně s Moravskou filharmonií Olomouc.

Podzimní program znovu nabídne havlíčkobrodský knižní veletrh naplánovaný na 11. a 12. října a Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož 23. ročník se uskuteční od 24.do 29. října 2019.

Velká rekonstrukce v pohádkové Telči 

Na Vysočině se připravuje několik rozsáhlých oprav památek. Zásadní rekonstrukce čeká zámek v Telči, kde Národní památkový ústav s podporou evropských dotací investuje přes 200 milionů korun. Hlavní turistickou sezonu ale práce neovlivní, začnou zřejmě na podzim. Opravy v hodnotě asi 100 milionů korun čeká také chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, který je dějištěm některých z koncertů festivalu Petra Dvorského. Pořadatelé festivalu už dříve uvedli, že by vystoupení mohli přesunout například do třebíčské baziliky svatého Prokopa.

Opravy hradu Roštejn na Jihlavsku začaly už v roce 2017. Po jejich dokončení se má hrad vrátit do podoby, kterou měl před požárem z roku 1915. Letos byla zpřístupněná jedna z nových tras a kaple svatého Eustacha. Za kompletní opravu hradu zaplatí kraj, který ho vlastní, asi 73 milionů korun.

Autoři | Foto www.havirskypruvod.cz

Štítky festival, sport, kultura, havíři, program, akce, Kraj Vysočina, Tomáš Klus, hrad, mistrovství světa, tradice, Jihlava, Nové Město na Moravě, Světové dědictví UNESCO, Petr Dvorský, Roštejn, filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina bude příští rok hostit vrcholné sportovní akce i havíře. Přijede třeba Tomáš Klus | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.