Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První děti narozené v novém roce opět dostanou hračku, šperk nebo peněžní dar

První děti narozené v novém roce dostanou ve městech na Vysočině většinou hračku, pamětní předmět, knihu nebo finanční dar. Nejštědřejší je kraj, který dává 10 tisíc korun. Pět tisíc korun je připraveno pro prvního občana Jihlavy a Pelhřimova, dvoutisícovou poukázku do lékárny dostane první narozený Třebíčan. Žďár nad Sázavou takovou tradici nemá. Děti narozené v prvních dnech nového roku město nijak neodlišuje od dětí narozených v průběhu roku a dárky dostanou děti v rámci vítání občánků, řekl mluvčí radnice Jakub Axman.

Vítání občánků se podle Axmana koná několikrát do roka. Děti dostanou zlatý řetízek a knihu Špalíček českých pohádek. „V Jihlavě mají na pětitisícový dar nárok rodiče, kteří nedluží za městské služby například za svoz za komunální odpad, jinak je dlužná částka z daru odečtena, řekl mluvčí Martin Kukla. Prvnímu jihlavskému novorozenci patří také pamětní stříbrná mince a hračka. „Obdarovávání prvního občánka je v Jihlavě dlouholetá tradice, která nebyla oproti některým jiným městům přerušena ani v obdobní po sametové revoluci," uvedl ještě dále Martin Kukla.

Na Vysočině je v provozu pět porodnic v krajských nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě. Ročně se v nich narodí přes 5 tisíc dětí, vyplývá z jejich výročních zpráv.

Havlíčkův Brod obdarovává nejen svého prvního nového občana, ale i první dítě, které se narodí v havlíčkobrodské nemocnici. „Vzhledem k tomu, že se v naší porodnici rodí hodně dětí odjinud, čekáme někdy na prvního občánka i do 3. ledna. Pan starosta pak obvykle navštíví obě děti najednou," řekla mluvčí úřadu Alena Doležalová. Dostanou hračku, maminky kytku a fotoalbum. Hodnota daru je asi tisíc korun. Zlatý řetízek dostávají všechny děti při vítání občánků.

Od roku 2002 obdarovává prvního narozeného občana Vysočiny i kraj. Pro rodiče je připravený šek na 10 tisíc korun a pro dítě zlatý přívěsek se znamením kozoroha. Letošním prvním dítětem Vysočiny byl Kryštof z Třebenic na Třebíčsku, narozený v třebíčské nemocnici. V roce 2002 byl prvním narozeným dítětem kraje i České republiky Vojtěch, který na svět přišel vteřinu po půlnoci v havlíčkobrodské nemocnici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky novorozeně, nový rok, porodnice, dítě, dar, hračka, Kraj Vysočina, Jihlava, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Martin Kukla, nemocnice, Sametová revoluce, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První děti narozené v novém roce opět dostanou hračku, šperk nebo peněžní dar | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.