Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Šacberk dnes startuje sezonu. Jako úplně první na Vysočině

Sjezdovka Šacberk u Jihlavy dnes zahajuje novou lyžařskou sezonu. Bude asi první v kraji. Sjezdovku pokrývá kolem půl metru technického sněhu, který se podařilo vyrobit v minulém týdnu, řekl správce Pavel Havlíček.

Provozovatelé jiných skiareálů na Vysočině řekli, že vleky zatím kvůli nestálému počasí pouštět nebudou. Někde čekají na mrazy, aby mohli vyrobit další sníh.  Provozovatelé sjezdovky Karasín na Žďársku se rozhodli, že kvůli suchu zasněžovat nebudou.

Sněhová děla byla na Vysočině v této sezoně poprvé v provozu během mrazů, které byly od 26. listopadu. „Na Šacberku se minulý týden za pěkných teplot podařilo nasněžit spoustu a opravdu suchého sněhu,“ uvedl Pavel Havlíček. Sníh ležel dodneška v hromadách, teď ho pracovníci na svahu rozhrnují.

Sjezdovka Šacberk bude o víkendu otevřená od 8:00 do 21:00. Havlíček věří, že i v dalších dnech bude vlek fungovat bez omezení. Zahájení lyžařské sezony 8. prosince podle něj není neobvyklé. „Například loni jsme zahajovali 9. prosince,“ řekl.

Sjezdovky zatím zůstávají zavřené ve Velkém Meziříčí, na Křemešníku, v Lukách nad Jihlavou i v Novém Městě na Moravě. „Počkáme na pěkné počasí,“ řekl správce novoměstské sjezdovky Karel Klapač. O víkendu může na Vysočině podle meteorologů místy pršet a ve vyšších polohách sněžit, teploty by se měly držet nad nulou. Ochladit se má v příštím týdnu.

Sjezdovka Karasín poblíž Bystřice nad Pernštejnem zůstane kvůli nedostatku vody v tomto regionu letos mimo provoz, pokud nenapadne větší množství přírodního sněhu, řekla Michaela Jedličková z tohoto skiareálu.

Autoři

Štítky lyžování, vlek, provozovatel, zima, sezona, sníh, Kraj Vysočina, Šacberk, sjezdovka, Jihlava, Karasín, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Šacberk dnes startuje sezonu. Jako úplně první na Vysočině | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.