Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrá zpráva: Největší města Vysočiny na příští rok neplánují zvýšit poplatek za odpad

Největší města Vysočiny v příštím roce poplatek za odpad nezvýší. Základní roční sazba na jednoho obyvatele se bude nadále pohybovat od 580 korun ve Žďáru nad Sázavou po více než 600 korun. O výši poplatku už je na řadě míst rozhodnuto. Jihlavští zastupitelé projednají příslušnou vyhlášku v příštím týdnu, návrh s růstem poplatku za odvážení odpadu nepočítá.

Základní sazba by v padesátitisícové Jihlavě měla zůstat na 680 korunách na poplatníka a rok. Lidé zapojení do motivačního programu ale mohou něco ušetřit. Úleva za splnění podmínek Programu zodpovědného nakládání s odpady je navrhována ve výši 95 korun, sdělil mluvčí radnice Martin Kukla. Podle údajů na webu města je letos tato sleva 80 korun na osobu.

Zájem o slevu do minulého týdne projevilo 20 455 Jihlavanů a 14 949 z nich podle mluvčího už také splnilo podmínky programu. Mohou to udělat tak, že určité druhy odpadu, například staré elektrospotřebiče, plechovky nebo tuky, odevzdají nejméně čtyřikrát v roce ve sběrném dvoře. Obyvatelé rodinných domů také mohou požádat o snížení počtu nádob nebo velikosti na směsný odpad vyvážený na skládku a o nižší početnost jejich odvozu.

Bydlet blízko skládky se vyplatí 

Žďárská radnice bude i příští rok za odpad vybírat 580 korun na obyvatele. Víc platí majitelé objektů, v nichž není nikdo přihlášený k trvalému pobytu, tam je poplatek 760 korun. V Havlíčkově Brodě zůstal roční poplatek na 600 korunách.  Zastupitelé ale odhlasovali změnu termínu pro jeho úhradu. Zatímco do letoška ho lidé platili ve dvou splátkách, v příštím roce musí zaplatit celou částku do konce června. Podle mluvčí města Aleny Doležalové totiž na druhou splátku často zapomínali.

Pelhřimov nechal základní sazbu poplatku pro příští rok na 650 korunách, v Třebíči to bude nadále 648 korun na osobu a rok. Poplatek pro příští rok nezměnila ani řada menších sídel, například v Náměšti nad Oslavou zůstane na pětistovce na hlavu a rok.

Výhody mají obyvatelé obcí blízko skládek komunálního odpadu. V Petrůvkách na Třebíčsku se 120 obyvateli úřad žádný poplatek od místních nevybírá. Ve čtyřtisícové Přibyslavi na Havlíčkobrodsku je poplatek 250 korun na hlavu a rok, stejný bude město vybírat i v novém roce. V přibyslavských částech Ronov a Hřiště, které jsou nejblíže skládce, platí lidé ročně 125 korun.

Autoři | Foto www.dum-zahrada.okhelp.cz

Štítky odpad, popelnice, cena, odvoz, poplatek, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, Martin Kukla, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Největší města Vysočiny na příští rok neplánují zvýšit poplatek za odpad | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.