Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj zjišťuje, jestli lidé ještě mají zájem o kotlíkovou dotaci. Plánuje se zásadní změna

V souvislosti s plánovanou třetí vlnou kotlíkových dotací zahájil Kraj Vysočina internetový průzkum zájmu fyzických osob o tento dotační titul. Podle informací Ministerstva životního prostředí by bylo možné v regionu vyměnit ještě dalších 2378 starých kotlů na pevná paliva za nové zdroje tepla.

„Zásadní je skutečnost, že výzva by byla bez možnosti dotování kombinovaných kotlů spalujících uhlí i biomasu, to znamená, že už nebude možné dotovat výměnu za žádné zařízení spalující uhlí. Zájemců o tento způsob vytápění jsme v minulosti podpořili zhruba 20% z celkového počtu všech žádostí, což je relativně vysoký počet a může to mít zásadní vliv na zájem žadatelů,“ upozorňuje na zásadní očekávanou změnu v případných kotlíkových dotacích náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal.

Ministerstvo životního prostředí plánuje, že by kraje mohly žádat o dotace na kotle do konce února příštího roku. Podle prvních informací by Kraj Vysočina měl zajistit minimálně 2378 dalších výměn s tím, že výše dotace by měla zůstat ve výši 95 až 120 tisíc korun na jednu výměnu, a to pouze v případě výměny stávajícího kotle za kondenzační plynový kotel, kotel na biomasu s ruční i automatickou podávkou paliva nebo za tepelné čerpadlo.

V prvním kole kotlíkových dotací na Vysočině s příjmem žádostí od ledna 2016 bylo úspěšně zrealizováno a proplaceno 1953 projektů,  na které byla vyplacena podpora 217,7 milionu korun a v následné doplňkové výzvě ještě dalších 243 za 29,2 milionů korun.

Ve druhém kole vyhlášeném v roce 2017 bylo uzavřeno 2423 smluv na 241,4 milionu korun. Zatímco v prvním kole byly dotace vyčerpány během devíti dní, ve druhé výzvě byly uspokojeny žádosti doručené k podpoře více než 10 měsíců po vyhlášení. Všechny prostředky určené pro 2. kolo kotlíkových dotací již byly vyčerpány a aktuálně je nutné počkat na vyhlášení dalšího kola, které je předpokládáno v druhé polovině roku 2019.

„Kraj Vysočina při projednávání nových podmínek s Ministerstvem životního prostředí trval na zachování původních podmínek získání dotací, tedy včetně zachování možnosti čerpat dotace na nové kombinované kotle na uhlí a biomasu tak, aby se podmínky s ohledem na termín uznatelnosti nákladů neměnily, ale ministerští úředníci tuto připomínku neakceptovali,“ konstatoval Pavel Pacal.

Zájem fyzických osob o kotlíkové dotace v Kraji Vysočina prověřuje Kraj Vysočina prostřednictvím internetového průzkumu, kterého se mohou lidé zúčastnit na webu

Výše uvedené informace k další vlně kotlíkových dotací budou postupně upřesňovány dle nastavení podmínek ze strany Ministerstva životního prostředí ČR. 

Tisková zpráva

Štítky kotlíková dotace, podpora, průzkum, dotace, Kraj Vysočina, Ministerstvo životního prostředí České republiky, uhlí, biomasa, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zjišťuje, jestli lidé ještě mají zájem o kotlíkovou dotaci. Plánuje se zásadní změna | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.