Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vánoční trhy v kraji obohatí kulturní program. Třeba sochy z ledu nebo Mikuláš s družinou

Vánoční trhy a jarmarky doplní na Vysočině koncerty i ukázky sochařského umění tvořeného z ledu. Kulturní program připravuje řada měst už na první adventní neděli 2. prosince, kterou spojí s rozsvícením vánočního stromu. Někde začne předvánoční program už 30. listopadu. O adventu budou zpřístupněny i některé zámky, které turistickou sezonu ukončily v říjnu.

Havlíčkově Brodě bude adventní jarmark spojený s ukázkami tradičních i těch méně obvyklých řemesel 1. prosince. V zahradě a podkroví kavárny U Notáře bude možné vidět výrobu cínových šperku, papírových a paličkovaných krajek nebo práci kovářů a řezbářů.

PSALI JSME: Letošní vánoční stromek v Jihlavě bude z Horního Kosova. Doplní ho tradiční zvonička 

Adventní trh ve Žďáru nad Sázavou bude 8. a 9. prosince na zámku v bývalém Muzeu knihy. Nabídne i podobu Vánoc slavených v zahraničí. Lidé se budou moci naučit cizojazyčné koledy nebo ochutnat cukroví připravované na Vánoce například ve Francii nebo Velké Británii. „Adventní trh je u nás hodně specifický, koná se v místech, která nejsou běžně návštěvníkům přístupná.  Je to prostředí, kde se zachovala kamna a dřevěné podlahy a zároveň působí hodně syrově,“ řekla mluvčí zámku Lucie Herberová. Oslovení prodejci podle ní nabízejí především regionální produkty.

Jihlavě bude vánoční jarmark na Masarykově náměstí od 14. do 22. prosince. Vždy v pátek ho doplní kulturní program. „Bude se točit kolotoč, vyprávět pohádky, návštěvníci si budou moci pohladit živá zvířata nebo se podívat, jak sochaři vytvářejí umělecká díla z ledu,“ řekla Alena Zápotočná z jihlavského magistrátu.

Mikuláš s předstihem 

Telči na Jihlavsku se bude vánoční trh na náměstí Zachariáše z Hradce konat už v pátek 30. listopadu, kdy město zároveň v předstihu oslaví příchod Mikuláše s anděly a čerty. Adventní jarmark bude i na telčském zámku, 1. prosince ho uspořádá organizace Sdílení pečující o staré a nemocné. Součástí jarmarku bude vystoupení folklorního souboru Krahuláček.  Dobrovolné vstupné poslouží na provoz Sdílení.

Jedním ze zámků, kam se návštěvníci o adventu pravidelně vrací, je zámek v Žirovnici na Pelhřimovsku. Zámecké expozice, které budou 2. prosince přístupné zdarma, budou vánočně vyzdobeny. Chybět nebude koncert a divadelní pohádka. Na nádvoří zámku budou trhy. Rozsvícení vánočního stromu na Havlíčkově náměstí je připravené na 17:00, řekla Věra Daňhelová z informačního centra.

V neděli 2. prosince plánuje rozsvícení vánočního stromu většina měst v kraji. V Pelhřimově u něho budou zpívat děti ze nákladní umělecké školy, Jihlava na neděli pozvala brněnského zpěváka Mila a Ewu Farnou. V Třebíči spojí rozsvícení vánočního stromu s odhalením betlému řezbáře Ivana Šmída.

Autoři

Štítky Vánoce, trhy, jarmark, advent, zámek, vánoční trhy, vánoční stromek, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Jihlava, Muzeum knihy, Kosovo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy v kraji obohatí kulturní program. Třeba sochy z ledu nebo Mikuláš s družinou | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.