Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památky na Vysočině letos udržely návštěvnost. Některým se podařilo ji zvýšit

Správci památek na Vysočině hodnotí letošní turistickou sezonu dobře. Navzdory horkému létu k nim zamířil obdobný počet turistů jako loni, a například v Třebíči návštěvnost dokonce o 11 procent stoupla. Do čtyř areálů spravovaných Národním památkovým ústavem přišlo k 22. říjnu 178 683 lidí, nejvíc do Telče. Loni jich na konci října bylo 183 779. Sezonu uzavřou 31. října. Zámek v Telči bude otevřený i v pondělí, využije podzimních prázdnin, řekla mluvčí památkářů Markéta Slabová.

Na hrad Kámen spravovaný Muzeem Vysočiny Pelhřimov přišlo do konce září 18 303 lidí. Loňská návštěvnost do konce října byla jen mírně vyšší, asi o 300 lidí. „Možná nakonec bude rozdíl v návštěvnosti pár lidí, ale jinak je to stejné jako v loňském roce, což považujeme vzhledem k horkému létu za úspěch. Spíš jsme čekali, že lidé budou trávit dny někde u vody,“ řekl ředitel muzea Ondřej Hájek.

Třebíči se podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové nejvíc zvýšil zájem turistů o baziliku svatého Prokopa, která je součástí zámeckého areálu, kde sídlí muzeum. Kulturní středisko eviduje návštěvníky svých informačních center, ve kterých se zároveň prodávají vstupenky na některé památky. Za devět měsíců loňského roku jich bylo přes 112 tisíc, letos více než 125 tisíc.

V blízkosti zámeckého areálu v Třebíči je také výstavní prostor, historická ledárna nebo soukromá expozice vozů značky Jaguar a zábavní centrum pro děti Labyrint v bývalé zámecké sýpce. Víc atraktivních míst blízko sebe podle Hanáčkové zájem turistů zvyšuje. Letos k tomu podle ní přispěly i uzavírky silnic, zámecký areál nad městem zůstal na rozdíl od centra města pro auta dobře dostupný.

Z objektů spravovaných Národním památkovým ústavem zůstává nejvyhledávanějším zámek Telč. Loni ho navštívilo přes 107 tisíc lidí, v letošním roce asi 100 tisíc. V provozu bude i příští sezonu, i když ho čeká rozsáhlá renovace za více než 200 milionů korun. „Příští rok bude otevřeno minimálně do poloviny turistické sezony, dřív se práce stejně nestihnou vysoutěžit. Navíc budeme chtít, aby začaly na spodním nádvoří na pivovaře, aby se sezona příliš neomezila,“ řekl kastelán Bohumil Norek.

Autoři | Foto Prázdniny v Telči

Štítky památky, návštěvnost, sezona, turisté, Kraj Vysočina, Telč, Třebíč, Národní památkový ústav, Jaromíra Hanáčková, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Kámen, Jaguar Cars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině letos udržely návštěvnost. Některým se podařilo ji zvýšit | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.