Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině přes léto řešili zásobování vodou i pozemky

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině provádějí před zimou většinou jen menší úpravy technologií a parkovišť. Někteří mají strach z toho, že kvůli suchu nebudou mít dost vody pro výrobu technického sněhu. U sjezdovky Karasín poblíž Bystřice nad Pernštejnem kvůli lepšímu zásobování sněhových děl vodou přibyly dva vrty. Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu komplikují přípravu jednání s novým majitelem části pozemků o pronájmu.

Sjezdovku ve Vysoké provozuje havlíčkobrodský spolek Lyžař. „Děláme běžné přípravy jako na každou sezonu, chystáme revizi vleků. Rádi bychom to zprovoznili, ale nemáme to jisté,“ řekl Zdeněk Novotný ze spolku. Problémy se týkají menšího pozemku, kde je i pohonná stanice vleku, jehož nový majitel chce podle Novotného za pronájem víc peněz. „Když nám nevyjde zima, tak bychom to neměli z čeho zaplatit,“ řekl. S vlastníkem půdy pod samotnou sjezdovkou je spolek domluvený.

Provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy Pavel Havlíček dělá v lyžařském areálu úpravy za více než milion korun. Týkají se parkoviště a technologií na výrobu sněhu. Minulé zimy v kraji moc nesněžilo. „Chceme být připravení,“ řekl.

Kolem zázemí potřebného pro výrobu technického sněhu se točí práce také na sjezdovce v Lukách nad Jihlavou. „Opravujeme čerpací stanici tak, aby nám v zimě dávala co největší výkon,“ řekla provozovatelka Magda Vaňková. Druhá sjezdovka na Křemešníku u Pelhřimova, již Vaňková také spravuje, podle ní po dřívějších investicích větší zásahy nepotřebuje.

Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí bude tamní lyžařský klub připravovat sjezdovku na novou sezonu hlavně během tohoto měsíce. Sucho se tam zatím promítá do zásob vody. „Akumulační nádrž máme, ale přítok je mizerný,“ řekl Jiří Pálka ze skiklubu.

Minulou sezonu hodnotili provozovatelé sjezdovek na Vysočině jako průměrnou nebo slabší. Do ledna skoro nebyla zima a později je o část návštěvníků připravily silné mrazy. Už zjara vlekaři v kraji avizovali, že jim z výdělků na nové investice moc nezbude. Běžkařské tratě pro veřejnost bylo možné v okolí Nového Města na Moravě upravovat asi sedm týdnů.

Autoři | Foto Ski areál Šacberk

Štítky lyžování, vlek, provozovatel, zima, příprava, investice, sjezdovka, Kraj Vysočina, pozemek, Havlíčkův Brod, Bystřice nad Pernštejnem, Zdeněk Novotný, Karasín, výroba, Jihlava, Šacberk

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Vlekaři na Vysočině přes léto řešili zásobování vodou i pozemky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.