Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vysočina bude o nadcházejícím víkendu hostit mistrovství v orbě i výstavu zvířat

První říjnový víkend mohou lidé na Vysočině navštívit dvě významné akce zaměřené na zemědělství. Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku bude hostit republikové mistrovství v orbě. Kromě moderních traktorů s pluhy soutěžící na poli ukážou orání s koňmi a historickou technikou. Na chovatelské výstavě v Bohdalově na Žďársku se sejdou majitelé králíků, drůbeže, holubů a dalších zvířat z Vysočiny a dalších osmi krajů. Vyplývá to z informací, které poskytli organizátoři.

Bohdalovská Výstava Vysočiny bude 23. rokem. Tentokrát nabídne přes 2700 zvířat od více než 250 chovatelů. Sjíždějí se téměř z celé republiky, vyjma severu Čech. „Výstava patří mezi jedny z největších v republice, rozhodně mezi největší z těch, které jsou pořádané venku,“ řekla Marie Ondráková z bohdalovské organizace Českého svazu chovatelů.

U kulturního domu budou v sobotu a v neděli k vidění i ovce, kozy, okrasní ptáci či terarijní zvířata. Chovatelé do Bohdalova nejezdí jen vystavovat, ale také nakupovat zvířata pro vlastní chov. Králíků, holubů a drůbeže se pravidelně prodají stovky, zákazníci v posledních letech byli i ze Slovenska, Německa, Rakouska, Polska či Litvy.

„Kvalita na výstavě je velice dobrá a ceny jsou pro ně příznivé. Navíc je to v době, kdy se chovná zvířata shánějí,“ řekla Ondráková k zájmu kupců ze zahraničí. Výhodou Bohdalova je podle ní i dobrá dostupnost z dálnice D1.

V Kamenici nad Lipou se bude konat 45. mistrovství ČR v orbě, soutěžících bude kolem 40. V pátek si vylosují soutěžní parcely, samotná soutěž na poli u vsi Vodná bude v sobotu od 11:00. Mistrovství pořádá pelhřimovská střední průmyslová škola, která nabízí i studijní obory zaměřené na zemědělství, spolu s Krajem Vysočina a Společností pro orbu ČR.

Autoři | Foto Youtube.com

Štítky zemědělství, orba, chovatelé, výstava, Kraj Vysočina, Bohdalov, Kamenice nad Lipou, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, Česko, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina bude o nadcházejícím víkendu hostit mistrovství v orbě i výstavu zvířat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.