Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V lesích Vysočiny začínají po ochlazení růst podzimní druhy hub. Třeba ryzce nebo hlíva

V lesích okolo Jihlavy rostlo v posledních týdnech hodně hřibů smrkových a najít se dalo i dost kozáků. S ochlazením se začínají objevovat podzimní druhy hub, jako jsou pavučince a čirůvky, rostou i pravé ryzce. Na výstavě, která začne v pátek v jihlavském Muzeu Vysočiny, chtějí mykologové ukázat veřejnosti nejméně 250 druhů hub z Vysočiny. Hlavní část chtějí nasbírat ve čtvrtek, další budou doplňovat během výstavy, dnes řekl Jiří Burel z pořádajícího Mykologického klubu Jihlava.

Houby na Vysočině rostou po letním suchu od poloviny září. „Teď jela velká vlna hřibu smrkového, ta pomaličku odeznívá. Ostatních hub zatím v lese nebylo velké množství, ale po jednotlivých plodnicích se dá najít,“ řekl Burel. Ranní mrazíky, které se na Vysočině objevují od minulého týdne, podle něj houbám zatím příliš neškodí. „V lese pod pokrývkou hrabanky se teplota ještě udrží nad nulou,“ uvedl. Opatrnější by měli lidé být při sběru hřibů na loukách; pokud zmrznou a rozmrznou, začínají hnít. „Houba je zdánlivě hezká, ale už by se neměla sbírat,“ uvedl.

Některé houby naopak pokles teplot podle mykologa vyburcuje k tomu, aby ještě rychle vytvořily plodnice. „Některé druhy začnou plodit až po prvním mrazu, což jsou třeba hlíva ústřičná nebo některé druhy šťavnatek, voskovek,“ uvedl Burel. Na své by si tak podle něj mohli houbaři přijít i v říjnu. „Hřibovité houby ještě pořád pojedou, k tomu začnou nějaké další druhy podzimních hub, takové čirůvky a ryzce,“ řekl. 

Výstava hub bude v jihlavském muzeu podeváté a otevřena bude v pátek a sobotu. Její součástí budou prezentace pro školy a bezplatná poradna pro veřejnost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, les, sezona, podzim, Kraj Vysočina, Jihlava, Muzeum Vysočiny Jihlava, výstava, hlíva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lesích Vysočiny začínají po ochlazení růst podzimní druhy hub. Třeba ryzce nebo hlíva | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.