Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavebním firmám na Vysočině stoupla výroba o necelých šest procent. Také mzdy se zvýšily

Větším stavebním podnikům sídlícím na Vysočině stoupla v letošním prvním pololetí základní výroba o 5,9 procenta na 2,66 miliardy korun. V celostátním porovnání to byl podprůměrný procentuální růst, v ČR stoupla těmto firmám v prvních šesti měsících roku výroba meziročně o 8,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

ČSÚ sleduje základní ukazatele stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci.  Na Vysočině dávaly letos v prvním pololetí práci v součtu zhruba 3900 lidem. Jejich počet proti stejnému období vloni klesl o 2,5 procenta.

Mzdy ve stavebnictví na Vysočině během letošních prvních šesti měsíců stouply o 9,6 procenta na 31 457 korun hrubého měsíčně. O něco nižší průměrné platy byly ve stavebních firmách v sedmi krajích. Nejvyšší platy, měsíčně v průměru 41 742 korun hrubého, dávaly podniky sídlící v Praze. V celém Česku se mzda ve stavebních firmách meziročně zvýšila v průměru o 7,9 procenta na 35 340 korun.

Vloni za celý rok stavební výroba na Vysočině vzrostla o 13,9 procenta, zatímco v roce 2016 vykázala pokles o 18,5 procenta. Letošní růst je zatím v porovnání s minulým rokem méně výrazný. Investoři si přesto stěžují na nedostatek stavebních kapacit.

Některé radnice nesehnaly stavaře kromě menších i na některé velké zakázky. Například v Novém Městě na Moravě se v první polovině roku žádná firma neucházela o stavbu sportovní haly, jihlavská radnice nedostala tento měsíc žádnou nabídku na rekonstrukci střechy Horáckého zimního stadionu. V obou případech jde o zakázky za desítky milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavebnictví, stavba, zakázky, nárůst, mzdy, Kraj Vysočina, výroba, Český statistický úřad, stavební firma, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám na Vysočině stoupla výroba o necelých šest procent. Také mzdy se zvýšily | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.