Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina se chystá na Den otevřených ateliérů. Ukážou se profesionálové i amatéři

Asi 150 výtvarných a řemeslných dílen se 6. a 7. října na Vysočině otevře veřejnosti při Dnech otevřených ateliérů. Inspirací byla obdobná akce v Dolním Rakousku. Ateliéry otevírají profesionální i amatérští umělci z Vysočiny už osmý rok. Loni jim pod ruce přišlo nahlédnout takřka 12 tisíc lidí. Největší zájem má veřejnost tradičně o sklářské dílny, řekl koordinátor akce František Štibor z havlíčkobrodského muzea.

„Ve sklárně v Janštejně bylo loni 380 lidí, stejně jako v Tasicích, do muzea ve Světlé nad Sázavou, kde je také malá sklárna, přišlo asi 250 lidí,“ řekl Štibor. Nejčastěji se ale veřejnosti otevírají malířské a grafické ateliéry. Letos jich bude víc než 40, sochařů, řezbářů a kameníků se do letošního ročníku zapojily dvě desítky.

Ve Vysoké na Havlíčkobrodsku a v Dolních Radslavicích na Žďársku budou otevřeny dílny výrobců hudebních nástrojů, ve Velkém Meziříčí mohou lidé sledovat práci modistky při výrobě klobouků. Zapojí se i pelhřimovské tetovací studio RedHead nebo Jana Pašková, která v Budišově na Třebíčsku vyrábí šperky z vinutých perel.

Kromě dílen a ateliérů se k akci připojují také muzea, galerie a školy. Jednou z nich je Uměleckoprůmyslová akademie ve Světlé nad Sázavou.  Veřejnost pozve do svého kamenosochařského střediska na odloučeném pracovišti v Lipnici nad Sázavou.

Adresy otevřených ateliérů najdou lidé v brožuře, která každoročně vychází v nákladu 6 tisíc kusů a je k dispozici v informačních centrech. Na umělce, kteří se zapojí na poslední chvíli, se snaží organizátoři upozornit prostřednictvím webu a sociálních sítí.

Vysočina se myšlenkou seznámit veřejnost s regionální tvorbou přímým kontaktem s tvůrci inspirovala v Dolním Rakousku, respektive v jižních Čechách. Tam se umělecké ateliéry pravidelně otevírají po vzoru těch rakouských ještě o tři roky déle než na Vysočině.

Před osmi lety se stejně jako Vysočina připojil i Jihomoravský kraj. V posledních letech se nechal volně inspirovat i Královéhradecký a Pardubický kraj. Zvolily ale jiný termín, řekl Štibor.

Autoři | Foto Facebook: Dny otevřených ateliérů

Štítky Den otevřených ateliérů, umělec, umění, Kraj Vysočina, ateliér, dílna, muzeum, Dolní Rakousy, Světlá nad Sázavou, Janštejn, Tasice, okres Havlíčkův Brod, Vysoké, okres Žďár nad Sázavou, Dolní Radslavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina se chystá na Den otevřených ateliérů. Ukážou se profesionálové i amatéři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.