Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dárci krve Vysočině neubývají, jsou jich tisíce. Větší zájem je o skupinu 0+ a Rh negativní

Lidí ochotných darovat bezplatně svou krev na Vysočině neubývá. V databázích jednotlivých pracovišť jsou tisíce aktivních dárců, kteří alespoň jednou za poslední dva roky přišli krev darovat. Nemocnice Jihlava má asi 4000 dárců a za loňský rok provedla přibližně 8500 odběrů krve, spotřeba transfuzních přípravků podle vrchní laborantky Ireny Francálkové mírně klesá.

Noví dárci nemocnici přibývají. Stejné je to i u ostatních pracovišť v kraji, proto nemají potřebu pořádat náborové akce.

„Dárců krve si maximálně vážíme. To, že občas někoho odmítneme, je v zájmu dobrého hospodaření s lidskou krví, abychom neměli přebytky, které bychom museli likvidovat,“ řekla Francálková. Nedostatek některé krevní skupiny je podle ní vždy jen velmi krátkodobý. Obecně je větší zájem o dárce skupiny 0+ a Rh negativní.

Třebíčské odběrní středisko je od roku 2001 detašovaným pracovištěm Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno. Podle jeho vedoucí Petry Moravcové praktikuje systém regulovaného dárcovství krve.  Dárce zve telefonicky i prostřednictvím sociálních sítí. „Mnoho dárců je z řad studentů, kteří se sami aktivně dožadují dárcovství v rámci školních aktivit,“ řekla Moravcová.

Havlíčkobrodská nemocnice odebere ročně asi 4 tisíce transfuzních jednotek. V novoměstské nemocnici na Žďársku se roční počet odběrů pohybuje od 3200 do 3500 a je závislý na spotřebě transfuzních přípravků. „V registru máme asi 4700 dárců krve, úbytek dárců po vyřazení z registru je plynule doplňováno příchodem dárců nových. Pro potřeby naší nemocnice máme v současnosti dárců dostatek, jejich pravidelné odběry zajišťujeme pomocí objednávkového zvacího systému,“ řekla vrchní laborantka z odběrního střediska v Novém Městě na Moravě Dana Vašková.

V případě zvýšené spotřeby konkrétní krevní skupiny jsou dárci krve osloveni telefonicky. „Máme velmi disciplinované dárce, takže s doplňováním zásob krve nemíváme větší problémy,“ dodala Vašková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dárce, krev, skupina, statistika, Kraj Vysočina, dárce krve, nemocnice, Lékárenský komplex Jihlava, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárci krve Vysočině neubývají, jsou jich tisíce. Větší zájem je o skupinu 0+ a Rh negativní | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.