Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Města na Vysočině chystají slavnosti brambor. Doplní je soutěže, ochutnávky vína a burčáku

Letošní úrodu brambor si na Vysočině slavnostmi připomenou Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku a Třebíč, kde se Bramborobraní uskuteční už podvacáté. Loni byla novinkou soutěž v pojídání bramborových knedlíků, letos bude součástí programu i ochutnávka vín a burčáku. Bystřické Slavnosti brambor zpestří výstava kresleného humoru pořádaná ve spolupráci s časopisem Tapír, lákají organizátoři.

Třebíčské Bramborobraní bude 15. září. V roce 1998 začínalo jako městská slavnost s různorodou kulturní nabídkou. O tři roky později se její pravidelnou součástí stala přehlídka folklorních souborů z celého Česka.  Program na Karlově náměstí doplňuje jarmark lidových řemesel, soutěže pro děti, prodej specialit z brambor nebo soutěž v pojídání švestkových knedlíků, které pro tento účel připravuje Centrální jídelna Třebíč. 

Snažíme se o pestrý sortiment bramborových jídel, ale je to trochu problém sehnat prodejce, protože na jídle z brambor se moc nevydělá,“ řekla Jaromíra Hanáčková, ředitelka městského kulturního střediska. Akci podle ní každoročně navštíví několik tisíc lidí. Letos budou mít možnost v opraveném dvoře Národního domu ochutnat vína z Vinařství Sádek.

Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem jsou dvoudenní. Letos budou 29. a 30 září. V Centru Eden se uskuteční pošesté. Nabídnou ukázku odrůd brambor, ochutnávku bramborových specialit, hudební nebo divadelní vystoupení a další program pro děti i dospělé. Letošní novinkou je řezbářská show s ukázkami vzniku soch vyřezaných motorovou pilou, řekl Vladimír Cisár z programového oddělení Centra Eden.

V Bystřici se na rozdíl od Třebíče bude soutěžit v pojídání bramboráčků.  Kdo jich sní nejvíc za tři minuty, vyhraje 100 kg brambor. Jejich letošní úroda je na Vysočině podle Českého bramborářského svazu kvůli suchu asi o pětinu nižší. Na Vysočině je třetina bramborových polí v ČR.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky brambory, úroda, slavnosti, víno, burčák, brambor, slavnost, soutěž, Kraj Vysočina, Třebíč, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou, Česko, Jaromíra Hanáčková, Vladimír Cisár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města na Vysočině chystají slavnosti brambor. Doplní je soutěže, ochutnávky vína a burčáku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.