Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Téměř všichni žáci a studenti na Vysočině absolvují proškolení v první pomoci

Dvakrát v průběhu školní docházky jsou proškolováni téměř všichni školáci a středoškoláci na Vysočině v základech první pomoci. Jak informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný, v minulém školním roce se do projektu První pomoc do škol zapojilo 198 regionálních škol. Proškoleno bylo 8850 žáků a studentů, kteří navštívili 422 připravených kurzů. “ Za všech 14 dosud uplynulých kurzů prošlo 112 831 účastníků ve věku 14 a 17 let. Kraj na proškolení náctiletých uvolnil více než 1,6 milionu korun.

Cílem této aktivity je poskytnout mladým lidem ve věku 14 a 17 let proškolení v laické první pomoci s důrazem na praktický nácvik v modelových situacích, to vše v rámci školního vyučování. „Na zajištění profesionálního školení spolupracuje Kraj Vysočina se středními zdravotnickými školami v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Třebíči i Žďáru nad Sázavou, s krajskou záchrankou a oblastními spolky Českého červeného kříže,“ doplnil Vladimír Novotný.

Pro skupinu čtrnáctiletých žáků je v průběhu listopadu až června připraveno vždy 10 vyučovacích hodin, sedmnáctiletí studenti pak absolvují trojhodinový kurz zaměřený na procvičení kardiopulmonální resuscitace, život zachraňujících úkonů a komunikaci s operátorem záchranné služby. Část výuky je pod vedením hasičů věnována integrovanému záchrannému systému.

„Na základě zpětné vazby samotných žáků, učitelů, rodičů i profesionálních záchranářů vidíme smysluplnost celého projektu a rádi bychom ho podporovali i v následujících letech. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy účastníci kurzů dokázali včasným zásahem a správným poskytnutím první pomoci zachránit lidský život,“ zdůraznil náměstek Vladimír Novotný.

Z hodnoticích dotazníků vyplývá, že účastníci kurzu nejvíce oceňují praktické ukázky poskytování první pomoci, zejména procvičování resuscitace a dalších zdravotnických technik. Mladší žáci pak označují za nejatraktivnější část kurzu výuku záchranářů s výjezdovým vozidlem.

Pozornost ze strany záchranářů je věnována nácviku komunikace s operačním střediskem, poskytnutí správných a účelných informací často hraje roli v rychlosti a účinnosti záchranné akce.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky první pomoc, školení, žáci, studenti, kurz, záchrana, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Český červený kříž, Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř všichni žáci a studenti na Vysočině absolvují proškolení v první pomoci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.