Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici rozšířili zákaz koupání na čtyři rybníky. Vedro kazí vodu

V rybnících na Vysočině se ve vedrech kazí voda. Zákaz koupání, který doposud platil pro Sykovec na Žďársku, hygienici kvůli velkému výskytu sinic rozšířili na další tři přírodní koupaliště. Jde o Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Černý na Jihlavsku a přehradu Sedlice na Pelhřimovsku. Další tři nádrže v kraji mají nevhodnou vodu ke koupání, uvedla krajská hygienická stanice na svém webu.

Koupání by si měli lidé o oslabenou imunitou nebo rodiče s dětmi rozmyslet v Břevnické nádrži a rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, a také v rybníku Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem. O něco nižší stupeň znečištění zaznamenali hygienici ve vodě přehrad Trnávka, Dalešice a Pilská. I tam by se ale měli rekreanti po koupání raději osprchovat.

U rybníka Sykovec je koupání zakázané už od 7. června. V jeho vodě zůstává zvýšené množství sinic, z nichž se mohou uvolňovat toxiny, i chlorofylu.  Při březích tam plavou uhynulé ryby, uvedla hygienická stanice. U rybníka Černý platil zákaz už v červenci, pak se jeho voda na čas mírně zlepšila. V případě Sedlice a Ředkovce označili hygienici vodu za nebezpečnou pro koupání v letošní sezoně poprvé.

Z celkových 19 sledovaných přírodních koupališť si udrželo čistou vodu sedm. Voda v nich je prohřátá i na více než 25 stupňů Celsia. Tradičně pěkné koupání nabízejí rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý v lesích poblíž Telče, bez znečištění je i voda třešťského koupaliště Malvíny. O něco chladnější, ale rovněž čistou vodu má zatopený lom u Horní Cerekve.

Na Třebíčsku má čistou vodu rouchovanské koupaliště Stejskal a na Žďársku rybník Velké Dářko a koupaliště ve westernovém městečku Šiklův mlýn. Jen mírně znečištěnou vodu mají koupaliště v Novém Městě na Moravě a rybník Medlov na Žďársku.

Autoři | Foto Facebook: Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Štítky koupání, rybníky, nádrže, koupaliště, voda, hygiena, rybník, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Sedlice, okres Jihlava, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici rozšířili zákaz koupání na čtyři rybníky. Vedro kazí vodu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.