Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výsledky z cyklosčítačů na Vysočině: Lidé vyjíždí hlavně o víkendu v odpoledních hodinách

Aktuální statistiky měření pohybu cyklistů i pěších na vybraných páteřních cyklostrasách a cyklostezkách na Vysočině potvrdily jejich nejvyšší návštěvnost mezi 15. a 17. hodinou především o víkendu, častěji pak v neděli a například i fakt, že nejvytíženějším dnem za posledních 12 měsíců může být dubnové datum.

„Data z aktuálně provozovaných osmi sčítačů vykazují výrazné rozdíly ve využití monitorovaných cyklotras a stezek, což je dáno více faktory. Potenciál pro rekreaci, místní cyklodopravu a samozřejmě i cykloturistiku v rámci sítě značených cyklotras a různých tipů na výlety se významně promítá v jejich využití a v důsledku tedy i zpětně odráží efektivnost investic do infrastruktury a např. i marketingu v rámci cestovního ruchu,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jana Fischerová.

V rámci dalšího měření bude monitoring rozšířen o další atraktivní místa na celkem 12 lokalit.

V současné době jsou ve spolupráci s městy a svazky monitorovány trasy v Bystřici nad Pernštejnem, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, v Lukách nad Jihlavou, Moravských Budějovicích, Novém Městě na Moravě a v Přibyslavi. Z těchto míst přichází kontinuální reálná data o návštěvnosti.

Nejoblíbenější je mezi turisty a rekreanty trasa kolem žďárské Pilské nádrže, kde měsíčně projde nebo projede průměrně téměř 12 tisíc lidí, ve špičkových letních měsících je to pak více než 30 tisíc záznamů měsíčně.

Monitoring na dalších místech 

V těsném závěsu následuje cyklostezka z Jihlavy do Luk nad Jihlavou a cyklostezka mezi Přibyslaví a Sázavou. Vyšší využití páteřních tras je samozřejmě v jarních a letních měsících. „Během sledovaného období převažují například v lokalitě Pilák cyklisté, jedná se o 69 % všech návštěvníků. Naopak, na cyklostezce Přibyslav – Sázava, se potvrzuje oblíbenost této lokality in-line bruslaři, cyklisté zde tvoří „jen“ 41 % uživatelů. Zajímavé jsou také dny s absolutně nejvyšší návštěvností za posledních 12 měsíců. Shodně je to za rok zpětně u více lokalit letošní neděle 29. dubna, kdy se sčítače zastavily na číslech 2 305 na Piláku, u Luk nad Jihlavou 1 960 a u Přibyslavi to bylo 1 801  uživatelů za tento den. I v celkových dubnových číslech se tak potvrdil letošní brzký nástup počasí vybízejícího k venkovním aktivitám, návštěvnost této infrastruktury byla více než dvojnásobná oproti dubnu 2017,“ popisuje realitu na nejoblíbenějších trasách krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal.

Už v další turistické sezóně bude monitoring cyklistů a pěších na Vysočině rozšířen o další místa. Díky investici Kraje Vysočina ve výši 498 tisíc korun bude už od tohoto srpna načítán pohyb na trasách procházejících Havlíčkovým Brodem, Trpišovicemi, Jihlavou a Telčí.

Informace získané ze sčítačů slouží nejen jako objektivní nástroj zjišťování samotné návštěvnosti, ale i jako podkladový materiál pro zdůvodnění investic do infrastruktury pro cykloturistiku a cyklodopravu.

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky cyklisté, sčítače, statistika, výsledky, Kraj Vysočina, cyklostezka, cyklista, investice, Jihlava, Přibyslav, Jana Fischerová, Petr Stejskal, Sázava, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky z cyklosčítačů na Vysočině: Lidé vyjíždí hlavně o víkendu v odpoledních hodinách | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.