Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Inspekce na Vysočině prověřuje odběry vody do vodních elektráren

Havlíčkobrodský inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje v kraji několik případů nadměrných odběrů vody malými vodními elektrárnami. Jejich provozovatelé mají nastavené určité limity, aby v době sucha říční koryto pod jezem nezůstalo bez vody, řekl dnes novinářům ředitel inspektorátu Jan Panský. Podrobnosti k těmto případům zatím inspekce nezveřejnila. Minulý rok uložila na Vysočině za všechny delikty poškozující životní prostředí 307 pokut.

Odběru vody vodními elektrárnami se inspekce v Česku věnuje několik let.  „Ale letos je to skutečně velice výrazné,“ řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss. „I v době, kdy se stav vody limitně blíží hydrologickému suchu, i v této době mají subjekty tendenci z té řeky vzít jen proto, aby se jim točila turbína,“ uvedl.

Inspekci na odběry vodních elektráren podle Geusse upozorňují i vodáci. „Ti elektrárníci se na to už tady trochu adaptovali a dělají to tak, že třeba odebírají v noci,“ řekl Geuss. Doplnil, že inspekce se už kvůli tomu domlouvá i s energetickými firmami. „Abychom se dostali k tomu, že v době, kdy oficiálně není odebíraná žádná voda z toku, že se najednou v deset v jedenáct večer roztočí turbína,“ uvedl.

Havlíčkobrodský inspektorát dnes seznámil novináře se statistikami za minulý rok. Na Vysočině jeho inspektoři uskutečnili 1408 kontrol. Pokut při nich padlo 307. V právní moci je zatím 297 rozhodnutí o pokutách skoro za 9,4 milionu korun. V roce 2016 inspekce na Vysočině uložila 325 pokut za 11,3 milionu korun. Meziroční pokles celkové výše pokut vykázala ČIŽP i celostátně. Podle Geusse tato data potvrzují trend rostoucí disciplíny u větších podniků.

Největší pokutu na Vysočině dostala loni firma Parplando za neoprávněné uložení odpadní zeminy v havlíčkobrodské Havířské ulici. Postih činil 800 tisíc korun. Druhou nejvyšší sankci, 520 tisíc korun, dala inspekce firmě Aquasys za nepovolené kácení dřevin na ploše nejméně 1400 metrů čtverečních a zavezení mokřadu.

Autoři | Foto www.svetenergie.cz

Štítky elektrárna, kontrola, ČIŽP, inspekce, Kraj Vysočina, vodní elektrárna, Česká inspekce životního prostředí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce na Vysočině prověřuje odběry vody do vodních elektráren | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.