Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na silnicích Vysočiny zemřelo letos šestnáct lidí. Policie chystá další prázdninové kontroly

Policisté na Vysočině v průběhu prvních šesti měsíců letošního roku na silnicích kraje celkem 1 980 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně snížil - o 22 dopravních nehod, což představuje snížení o jedno procento. Od začátku roku na silnicích Vysočiny zemřelo celkem 16 lidí.

Z toho dvanáct lidí zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě a čtyři účastníci podlehli vážným zraněním po několika dnech v nemocnici. „Loni při nehodách v našem kraji zemřelo také 16 osob, jedenáct bezprostředně po dopravní nehodě a pět osob podlehlo vážným zraněním po několika dnech,“ srovnává Dana Čírtková, krajská policejní mluvčí.

Celkem 43 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 14 procent – loni se těžce zranilo 50 osob. Dalších 680 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2017 o 123 lehce zraněných vyšší, což představuje nárůst 22 procent. „Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se letos vyšplhala na částku převyšující 129 618 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2017 je o osmnáct procent vyšší,“ dodává policejní mluvčí.

Alkohol i drogy za volantem 

V 85 případech policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a v pěti případech byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil o dvacet sedm procent. Policisté v letošním roce dokumentují také několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly ani hodnoty přesahující tři promile alkoholu.  Vysoké hladiny alkoholu v krvi nebyly letos výjimkou ani u dopravních nehod řidičů kamionů na dálnici D1,“ jmenuje dále Dana Čírtková.

I proto policisté na Vysočině budou i nadále kontrolovat řidiče během vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích, hlavně se zaměří na řidiče pod vlivem alkoholu a drog.  „Rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu budou probíhat po celé období letních dvouměsíčních prázdnin. V létě se policisté také zaměří na častější kontroly motocyklistů, cyklistů i chodců,“ uzavírá Čírtková.

Štítky statistika, úmrtí, řidič, nehoda, kontroly, dopravní nehoda, silnice, Kraj Vysočina, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích Vysočiny zemřelo letos šestnáct lidí. Policie chystá další prázdninové kontroly | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.