Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lidí na záchytce v Jihlavě meziročně přibylo. Našly se i dvě matky na rodičovské dovolené

Během prvních šesti měsíců letošního roku skončilo na protialkoholní záchytné stanici v Jihlavě 587 lidí, o 67 víc než za stejné období loni. Ubylo opilých žen. Od ledna do června 2017 jich bylo 77, letos 62. Takřka polovina osob na záchytce je bez práce, šest z nich uvedlo, že studuje, dvě byly na rodičovské dovolené.

Jihlavské zařízení je jediné na Vysočině, za uplynulý půlrok se postaralo i o 86 lidí z jiných krajů a 28 cizinců, uvedl mluvčí podniku Služby města Jihlavy (SMJ) Martin Málek.

Nejmladšímu zachycenému bylo 16 let, nejstaršímu 77. Stanice opilé lidi přijímá většinou na žádost policie a zdravotnické záchranné služby. Může je odmítnout, pokud mají jen nízkou hladinu alkoholu. Za 1. pololetí to bylo 11 lidí, uvedl Málek.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba nové záchytky v Jihlavě vyjde na osmnáct milionů korun. Zahájena bude v červenci 

U většiny opilých lidí se prokázalo asi dvě až 2,5 promile. Nejvyšší naměřenou hodnotou za uvedené období bylo 4,29 promile, dodal Málek. Cena za pobyt na stanici je 4000 korun. Na místě ji zaplatilo jen 128 lidí.

Podnik SMJ bude protialkoholní záchytnou stanici provozovat do konce října.  Kraji službu vypověděl kvůli zpřísněním podmínek fungování zařízení od 1. listopadu 2018. Od listopadu bude stanici provozovat kraj prostřednictvím své nemocnice v Jihlavě. Aby vyhověl zpřísňující legislativě, postaví novou budovu v těsném sousedství nemocnice za asi 18 milionů korun.

 

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky záchytka, alkohol, statistika, Jihlava, Martin Málek, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, rodičovská dovolená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí na záchytce v Jihlavě meziročně přibylo. Našly se i dvě matky na rodičovské dovolené | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.