Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sykovec je stále rizikový. Voda se zhoršila i na dalších místech

Na Vysočině platí zákaz koupání v Sykovci, voda je horší i jinde Na Vysočině stále platí zákaz koupání v rybníku Sykovec na Žďársku vydaný krajskou hygienickou stanicí 7. června. Také při poslední kontrole v tomto týdnu bylo v jeho vodě velké množství sinic, z nichž by se mohly uvolňovat toxiny. Voda se koncem tohoto měsíce zhoršila i v některých dalších přírodních koupalištích kraje. Nevhodný ke koupání je podle hygieniků rybník Černý na Jihlavsku, kde přibylo sinic. Vyplývá to z aktuálních údajů na jejich webu.

Čistou vodu na Vysočině nabízí devět z 18 zkontrolovaných vodních ploch.  Teplota vody v nich ale kvůli ochlazení většinou klesla pod 20 stupňů Celsia.

Mezi nejlépe hodnocená přírodní koupaliště tradičně patří rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, zatopený lom u Horní Cerekve a přehrada Trnávka na Pelhřimovsku. Čistou vodu najdou rekreanti také v třešťském koupacím biotopu Malvíny a na Třebíčsku v přehradě Dalešice a rouchovanském koupališti Stejskal. Na Žďársku mají nejlepší vodu Domanínský a Velké Dářko, s 205 hektary největší rybník Českomoravské vrchoviny.  Teplota vody v Dářku ale tento týden byla necelých 15 stupňů.

Jen mírně horší čistotu vody mají rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a přehrada Sedlice na Pelhřimovsku.

Zhoršenou jakost vody hygienici tento týden zjistili u zbývajících sledovaných čtyř vodních ploch v kraji. Jde o Břevnickou nádrž u Chotěboře a o koupaliště u Nového Města na Moravě, přehradu Pilská a rybník Medlov na Žďársku. Po koupání v nich doporučují hygienici lidem se osprchovat.

Autoři | Foto Facebook: Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Štítky koupání, rybníky, nádrže, koupaliště, voda, hygiena, Kraj Vysočina, rybník, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Krajská hygienická stanice, přehrada, okres Pelhřimov, Horní Cerekev, Trnávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sykovec je stále rizikový. Voda se zhoršila i na dalších místech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.