Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nepozornost zabíjí: Policisté na Vysočině si posvítí na řidiče s telefonem v ruce

Také policisté na Vysočině se zapojí do letní celorepublikové kampaně s názvem „Nepozornost zabíjí“, jež je zaměřena na řidiče, kteří za jízdy používají telefon. Uvedený projekt je realizován jako komunikační kampaň České asociace pojišťoven a BESIPu a je založen především na emocích.

Ukazuje děti, jichž se případné zranění či smrt rodičů dotýká nejvíce. „Cílem kampaně je upozornit řidiče, že telefonování nebo psaní SMS zpráv při řízení vozidla patří mezi časté přestupky, kvůli kterým vzniká celá řada dopravních nehod. Z tohoto důvodu chceme upozornit na to, že používání mobilního telefonu při řízení je velmi nebezpečně a může mít nedozírné následky. Řidič, který při řízení motorového vozidla používá mobilní telefon a nevěnuje se plně řízení, je nebezpečný nejenom sám sobě, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ vysvětluje cíl kampaně David Linhart, policejní mluvčí.

Osoba, která řídí vozidlo a při řízení v ruce drží hovorové zařízení, se vždy dopouští protiprávního jednání, a to přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V případě, že policisté u řidiče takovéto jednání zjistí, pak mu mohou udělit pokutu až tisíc korun. V případě správního řízení je tato sankce ještě vyšší. V obou případech se takovému řidiči připisují dva trestné body.

Asi pro mnohé překvapivým faktem je to, že řidič, který za volantem telefonuje, pohybuje se na sociálních sítích nebo píše SMS zprávu, je při řízení vozidla ovlivněn stejně, jako kdyby měl 0,8 promile alkoholu v krvi. Pokud pojede padesátikilometrovou rychlostí a na pět sekund se v důsledku sledování mobilního telefonu přestane věnovat řízení, ujede za tu dobu 90 metrů – to je jako celé fotbalové hřiště. „S vyšší rychlostí se tato vzdálenost přirozeně prodlužuje. Při devadesátikilometrové rychlosti je to 125 metrů a při stotřicetikilometrové rychlosti dokonce 180 metrů, a to jsou fotbalová hřiště dvě,“ dodává Linhart.

Na Vysočině řidiči musí počítat s kontrolami ve dnech 30. června a 1. července. Konkrétně v sobotu od 12 do 15 hodin na silnici I/38 v Čížově, u Hotelu Býk. V neděli pak od 8 do 10 hodin na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu.  

Foto pixabay.com

Štítky Nepozornost zabíjí, kampaň, projekt, řidič, mobil, kontrola, policie, Kraj Vysočina, BESIP, Česká asociace pojišťoven, mobilní telefon, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepozornost zabíjí: Policisté na Vysočině si posvítí na řidiče s telefonem v ruce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.